Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 11 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit wordt de nieuwe en grote elektrische Kia, de EV9

Kia laat de eerste beelden zien van de aanstaande EV9. De nieuwe elektrische SUV wordt een volgend model uit de EV-lijn, waarmee het merk tot nu toe hoge ogen heeft gegooid.

Kia wordt langzamerhand een van de grote spelers op de markt van de elektrische auto’s. Zo blijkt uit onze test dat de EV6 goede kans maakt de best verkochte auto van 2022 te worden. De flinke cross-over krijgt er volgende week een grote broer bij, nu al teasen de Koreanen de ontwerpen van de tekentafel.

Kia presenteert de EV9 als concept

De Kia EV9 draagt het woord ‘concept’ voor zich. Volgende week – op de LA Auto Show – zal dan ook niet het definitieve model te zien zijn. De insteek van de EV9 is met de schetsen al wel bekend gemaakt: een grote SUV met – nu nog –  een opvallend hoekige designtaal.

De vierkante vorm van het koetswerk moet zorgen voor optimale ruimte in het interieur. Kia geeft aan dat de beenruimte in de EV9 adaptief is, en de gehele binnenruimte flexibel. Wat dit exact betekent, is de vraag. Maar dat we meer mogen verwachten dan verstelbare stoelen en banken, is zeker.

Een minimalistisch interieur

Naast schetsen van het exterieur en veelbelovende woorden, laat Kia het dashboard van de EV9 zien. Deze lijkt niet veel af te wijken van wat we kennen van de EV6: een groot doorlopend scherm op een relatief minimalistisch dashboard. In geval van de EV9 lijkt het dashboard uit twee delen te bestaan.

Een ander afwijkend designelement is het Formule 1-achtige stuur dat vaker te zien is in conceptmodellen. Toyota heeft in de bZ4X al een yoke-stuur gepresenteerd, maar of zo’n nieuwe design ook daadwerkelijk geplaatst wordt in productiemodellen is nog de vraag. Ook Tesla levert het momenteel in de Model S Plaid, maar het lijkt waarschijnlijk dat Kia uiteindelijk voor een regulier stuurwiel gaat.

Duik in de prijslijst: de 576 pk sterke Kia EV6 GT

Naast het bijzondere stuurwiel, vangen we ook een glimp op de middentunnel. Deze ontbreekt het aan bekerhouders en fysieke knoppen, iets wat wel terug te vinden is in de EV6. Of alle knoppen ondergebracht worden in het scherm en hoe de rest van het conceptmodel van de EV9 is vormgegeven laat Kia vanaf 19 november zien op de Auto Show van Los Angeles. Het duurt overigens nog even voor we het uiteindelijke model op de markt zien. Reken op ergens rond 2024, als Hyundai ook grote broer Ioniq 7 laat zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.