Autovisie
Autovisie Nieuws 2 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Gelimiteerde Jaguar F-Pace SVR mede te danken aan Jan Lammers

Nu Max Verstappen uitstekende resultaten scoort in de Formule 1 duikt de eveneens Nederlandse coureur Jan Lammers terecht overal als F1-analist op. Niet in de laatste plaats omdat Lammers zelf ook F1 heeft gereden. Maar Jan is ook een bekende in de Le Mans-scene. Vraag dat maar aan Jaguar, waarmee de Nederlander de 24 Uurs-race van Le Mans heeft gewonnen. De Engelse autobouwer brengt nu een speciale editie van de F-Pace SVR uit die nog maar een keer stilstaat bij die grootse prestatie van Jan Lammers.

De fabrikant komt met de Edition 1988, een gelimiteerde uitgave van de Jaguar F-Pace SVR. Het getal slaat niet op de beperkte oplage van de supersnelle SVR, maar op het jaar waarin Jaguar geschiedenis schreef door de 24 Uurs van Le Mans op zijn naam te schrijven. Een van de coureurs destijds was Jan Lammers. Hij reed met een XJR-9 LM succesvol naar de eindstreep, waar het team als eerste over de eindstreep reed. De racewagen met startnummer 2 was uitgevoerd in een opvallende kleurstelling, paar met goud en wit. De Slik Cut-livery inspireerde 34 jaar later de heren en dames van Jaguar Land Rovers SVO-afdeling, wat leidt tot een speciale editie van de F-Pace SVR. Lammers en teamgenoten Andy Wallace en Johnny Dumfries legden destijds 394 rondes af en dat aantal staat nu voor de oplage van de exclusieve uitvoering.

jaguar f-pace sar edition 1988

Champagne Gold

De F-Pace SVR Edition 1988 en de Le Mans-prestatie staan ver uit elkaar, behalve dat de Engelse autobouwer de kleurstelling van de succesvolle racewagen voor de snelle SUV overneemt. Het bedrijf kiest niet voor dezelfde livery, maar gebruikt louter de kleuren. De carrosseriekleur is Midnight Amethyst gedoopt. De goudkleur komt terug als Champagne Gold voor de speciale lichtmetalen wielen en als Sunset Gold voor tal van accenten zoals in het interieur. SVO claimt dat de bodykleur exclusief voor de Edition 1988 is en niet op andere types beschikbaar komt. (tekst gaat onder foto verder)

One of 394

Het bijzondere van de kleur Midnight Amethyst Gloss is dat het als zwart overkomt, totdat je dicht bij de auto staat. Dan komt de kleur van de SUV lichter over. Blijvend zwart de buitenspiegelkappen, remklauwen, de naafdopjes en de R in de typenaam SVR. Het is in contrast met de Jaguar-beeldmerken, want die zijn in Sunset Gold Satin uitgevoerd. De goudtint wordt ook voor onder andere de dashboardafwerking, de spaken van het stuurwiel en de schakelpeddels gebruikt. Op het voorscherm prijkt een uniek ‘Edition 1988’-logo. Binnenin vermeldt Jaguar ‘One of 394’ SV.

Direct naar het circuit

Grappig is dat het Pivi Pro infotainment-systeem gebruik maakt van ‘what3words’, wat betekent dat voor de invoer van het navigatie-adres gebruik kan worden gemaakt van drie unieke, aan elkaar gekoppelde woorden. Wie ‘wins.report.miracle’ invoert, wordt direct naar de hoofdingang van het Circuit des 24 Heures du Mans genavigeerd. (tekst gaat onder foto verder)

Onveranderd 550 pk sterk

Op technisch vlak wijzigt er aan de F-Pace SVR niets. Jaguar bouwt onveranderd de eigen 5,0 liter V8 Supercharged motor in. Het blok is goed voor 550 pk. De krachtbron brengt de SVR in 4,0 tellen van stilstand naar 100 km/h. De top bedraagt 286 km/h. Ook de onderstelafstelling is identiek aan het reguliere SVR-topmodel.

Orderboeken

De orderboeken voor de F-Pace SVR Edition 1988 zijn per direct geopend. We zijn benieuwd of Jaguar twee exemplaren achterhoudt voor de twee nog levende Le Mans 1988-coureurs Jan Lammers en Andy Wallace. Hoewel de heren destijds een Jaguar-van-de-zaak reden, is de komst van de F-Pace SVR Edition 1988 aan de heren te danken.

jaguar f-pace sar edition 1988

Le Mans-debuut

Jaguar Land Rovers SVO-afdeling presenteert de gelimiteerde uitgave tijdens de 24 Hours of Le Mans op 8-12 juni, terwijl de F-Pace SVR Edition 1988 rijdend te zien zal zijn tijdens het Goodwood Festival of Speed van 23 tot en met 26 juni.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.