Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 17 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit Italiaanse merk gaat meedoen met de top van Le Mans

Lamborghini gaat meedoen met de topklasse van Le Mans. Het is voor het eerst dat de beroemde autofabrikant gaat strijden in het prestigieuze kampioensschap. Samen met het Franse merk Ligier doet het mee aan de LMDh-klasse.

De LMDh-klasse (Le Mans Daytona Hypercar) wordt vanaf volgend jaar gereden. Na merken als Acura, Porsche, Cadillac en BMW stapt ook Lamborghini in.

Wat is de LMDh?

Le Mans Daytona Hypercars zijn auto’s die in de Amerikaanse raceklasse IMSA gaan rijden. Zij vervangen de Daytona Prototype International (DPi). Het doel is dat de LMDh en LMH (Le Mans Hypercars) naast de IMSA ook in de WEC gaan rijden. Hierdoor zullen de auto’s te zien zijn bij de 24 uur van Le Mans en bij de 24 uur van Daytona. De raceklasse gaat volgend jaar van start. De Italianen zullen later beginnen aan het World Endurance Championship.

Lamborghini vanaf 2024 op Le Mans

De Le Mans-Lamborghini doet pas vanaf 2024 mee met de raceklasse. Het is de eerste keer dat het merk meedoet aan de race. “Deze stap naar het hoogste klasse van de sportwagenraces markeert een belangrijke mijlpaal voor ons bedrijf”, aldus Stephan Winkelmann, voorzitter en ceo van Lamborghini. “De LMDh-prototypes zullen onze meest geavanceerde open laboratoria op vier wielen worden.”

Ook Cadillac gaat rijden met LMDh-hypercar

Hoewel de techniek uit de stal van Lamborghini komt – onbekend is nog welke aandrijflijn de fabrikant kiest, een V12 of V10 – zal de auto gebouwd worden door Ligier. Een opvallende keuze, want zustermerk Porsche heeft een chassis afkomstig van concurrent Multimatic. Dit is een Canadese fabrikant van koolstofvezel monocoques. Het bedrijf bouwde onder andere de koets voor de Aston Martin Valkyrie.

Lamborghini won nog nooit een Le Mans-race

Of Lamborghini Porsche voor kan blijven tijdens de 24 uur van Le Mans, zien we dus pas over twee jaar. Mocht Lamborghini de winst pakken, dan zal dit de eerste Le Mans-overwinning ooit zijn voor het merk.

Morgan eert ’62 Le Mans-deelname met 62 maal LM62

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.