Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 28 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Is dit de nieuwe Opel Astra Sports Tourer?

Opel stelde onlangs de volledig nieuwe Astra voor, maar liet nog vrijwel niets los over een stationwagonversie. Zien we hier de volgende Sports Tourer?

Dat er weer een Sports Tourer op basis van de Astra verschijnt, is zeker. Het is een geliefde variant van de Astra, die het weer gaat opnemen tegen auto’s als de Volkswagen Golf Variant, Skoda Octavia Combi, Ford Focus Wagon en natuurlijk concerngenoot Peugeot 308 SW.

Schulte Design

Op de hier getoonde afbeeldingen zien we de Astra Sports Tourer, al gaat het hier niet om officiële foto’s van de fabrikant. Het zijn digitale renders, gemaakt door designer Christian Schulte. Eerder dit jaar toonde hij ook de toen nog onbekende Astra hatchback. Dat ontwerp kwam sterk overeen met het uiteindelijke model, en op basis van de reeds gespotte Astra Sports Tourer zullen deze afbeeldingen ook weer dicht tegen het uiteindelijke Opel-design aanschuren.

Opel Astra Sports Tourer
Afbeelding: Schulte Design

Opel onthult de Astra Sports Tourer in de komende maanden. Daar verwachten we geen grote verrassingen van. Alle technische details van de hatchback zijn immers al vrijgegeven, terwijl Peugeot broertje 308 SW al lang en breed heeft laten zien. Ook voor de Astra Sports Tourer verwachten we dat de wielbasis in het geval van de stationwagon-versie groter is. In het geval van de 308 heeft de SW een 6 centimeter grotere wielbasis ten opzichte van de hatchback. Uiteraard zal ook het bagagecompartiment flink groter zijn van deze variant.

Invuloefening

Qua aandrijflijnen zal het ook een invuloefening zijn. De Astra Sports Tourer zal, net als de 308 en de Astra hatchback, eerst verschijnen met een 1,2-liter driecilinder benzinemotor met 110 of 130 pk. Er is één diesel, de bekende 1.5 CDTI met 130 pk. Aantrekkelijker voor ons land zijn de stekkerhybrides, waarbij een 110 pk sterke elektromotor samenwerkt met een benzinemotor. Het systeemvermogen reikt daarmee desgewenst tot 180 of 225 pk. De 12,8 kWh-accu zorgt in het geval van de hatchback voor ongeveer 60 elektrische kilometers.

Opel Astra Sports Tourer
Afbeelding: Schulte Design

Opel plakt al wel een datum op eerste volledig elektrische Astra

Opel heeft al aangekondigd ook een volledig elektrische versie van de Astra te maken. Die versie verschijnt in 2023 op de markt, al zijn details nog schaars. Zo is het niet duidelijk of het EMP2-platform, dat ook als basis dient voor de Peugeot 308 en DS 4, er geschikt voor is. Achter de schermen is Stellantis al wel bezig met een nieuw elektroplatform voor auto’s in het C- en D-segment. Of de elektrische Astra qua koetswerk dan identiek is aan de reguliere versie, is onbekend. Wellicht kiezen de Duitsers voor dezelfde aanpak als Renault met de elektrische Mégane. Dat is een auto die sterk verschilt van de reguliere versies met verbrandingsmotoren, maar wel dezelfde typenaam draagt.

Opel Astra Sports Tourer
Afbeelding: Schulte Design

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.