Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 23 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Invloed lockdown op occasionmarkt nihil

De flinke terugval in het begin van de coronacrisis heeft geen grote gevolgen voor de tweedehands automarkt. Hoewel de verkoop van nieuwe auto’s daalt, wordt er verwacht dat er een recordaantal gebruikte personenauto’s van eigenaar zal wisselen. In 2021 moet dit aantal nog eens met 2,4% toenemen.

De occasionmarkt is in de tweede helft van maart en april gekelderd. Vanaf juni liep de vraag naar tweedehandsauto’s echter weer op. Dit jaar zullen er volgens de voorspellingen zelfs 1,36 miljoen occasions worden verkocht. Het recordaantal zou deels verklaarbaar zijn doordat mensen het openbaar vervoer mijden en vaker met de auto op vakantie gaan.

Import auto's op boot

Import

We importeren naar verwachting van VWE Automotive in 2020 minder dan voorgaande jaren. Ondanks de schaarste aan occasions met lage kilometerstanden op de occasionmarkt, zal de import dalen met 1,8%. Deze terugval in import kwam vooral door de lockdown, de afgelopen maanden is de import namelijk weer sterk toegenomen. VWE verwacht dat er in 2021 6,9% (15.000) meer personenauto’s ingevoerd worden.

Minder nieuwe auto’s

Maar niet alleen de import stijgt, ook de binnenlandse tweedehandsmarkt neemt in 2021 toe. Volgens het ING Economisch Bureau worden er in 2021 opnieuw minder nieuwe auto’s verkocht. Dit komt door de aanschafprijs die bij nieuwe auto’s fors toeneemt. VWE verwacht door deze daling een extra groei in de occasionverkoop van 2,4% in het volgende jaar. Elektrische occasions uit lagere prijsklasse zullen populair worden op de occasionmarkt, zeker als de subsidiepot voor aanschaf wordt verdubbeld.

APK

In 2020 zijn er meer APK’s uitgevoerd dan in het vorige jaar. In 2021 zal dit 2,6% meer zijn en bijna 6,7 miljoen omzetten. De stijging komt door de dalende verkoopcijfers van nieuwe auto’s. Er worden meer occasions gereden waarvan een hoger percentage APK-plichtig is. Wel neemt het aantal diesels af. Deze moeten vaker gekeurd worden en kunnen dus een daling in het aantal APK’s veroorzaken. Echter hebben deze diesels volgens VWE gering effect op de markt en stijgt het aantal APK keuringen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.