Autovisie
Autovisie Nieuws 26 apr 2015
Leestijd: 2 minuten

IHC Half-track M5: Oorlogsheld

In de garage van een jonge autoliefhebber zou je een snelle hatchback verwachten, niet een pantserwagen uit de Tweede Wereldoorlog. Ivo Rigter (28) werd echter aangestoken door zijn vader en restaureerde samen met hem een IHC Half-Track M5.

“Waarom een pantservoertuig en geen sportwagen? Dat komt door mijn opa. Die vond het vroeger veel te gevaarlijk dat mijn vader, Ivo senior, toen hij jong was graag een raceauto wilde hebben. ‘Laat ik die jongen maar een oud Jeepje geven’, dacht hij, ‘dan is ‘ie daar qua sleutelen wel even zoet mee en rijd ‘ie zichzelf tenminste niet in de kreukels als de auto klaar is.’ En zo begon het balletje te rollen.

Na een aantal Jeeps te hebben gerestaureerd, kocht mijn vader in 1987 deze IHC Half-Track M5. De machine heeft in de Tweede Wereldoorlog bij de Geallieerde Poolse troepen gediend en is na de bevrijding in de Duitse stad Wilhelmshaven door Mercedes-Benz gereviseerd in het kader van de Wiedergutmachung. Daarna is hij door het Franse leger ingezet in onder meer Zuid-Amerika.

“De Half-Track is niet een gevaarte waarmee je even de weg op gaat”

De Half-Track heeft, nadat mijn vader hem vanuit Frankrijk naar Nederland had gehaald, jarenlang in onderdelen uit elkaar gelegen. Pas toen er een ruimte beschikbaar kwam waar de wagen in paste, zijn we aan de restauratie begonnen. En die was op een aantal details na in 2009 afgerond. Precies op tijd dus om mee te kunnen doen aan de herdenking van vijfenzestig jaar D-Day in Normandië.

Aan events doen we één keer per jaar mee, want de Half-Track – waar je een vrachtwagenrijbewijs voor nodig hebt – is niet een gevaarte waarmee je even de weg op gaat. Hij moet op een dieplader, want het verbruik is 1 op 4 en de rupsbanden zijn erg duur. Het gaat mij en mijn vader dan ook vooral om het restaureren, het zorgen dat die oersterke Half-Track-techniek ons allemaal gaat overleven.”

Eigenaar: Ivo Rigter (28)
Beroep: integration engineer
Auto: IHC Half-track M5
Bouwjaar: 1943
Geschatte waarde: €75.000
Gemaakt: 1943 – 1945
Motor: 7,5 liter zescilinder-in-lijn benzinemotor, 143 pk
Topsnelheid: 68 km/u
Toekomstplannen: “De Half-track staat te koop om de restauratie van een nieuwe te bekostigen, maar eigenlijk willen we er niet vanaf.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.