Autovisie
Autovisie Nieuws 17 aug 2017
Leestijd: 1 minuut

Hyundai Next Generation FCEV in 2018 naar Europa

Een officiële naam heeft hij nog niet, maar dit wordt in grote lijnen de volgende waterstofauto van Hyundai. De Next Generation FCEV moet volgend jaar op de markt komen, ook in Europa. Vandaag is hij voorgesteld in Seoul. 

Hyundai Next Generation FCEV -1- Autovisie.nl

Waterstof

Hyundai mag dan verschillende volledig elektrische auto’s en hybrides in ontwikkeling hebben, het Koreaanse merk blijft ook groot inzetten op waterstof. Deze Next Generation FCEV, zoals de auto nu nog genoemd wordt, is de opvolger van de Hyundai iX35 Fuel Cell. Waar die auto twee brandstoftanks heeft, krijgt de nieuwe waterstofauto er drie, goed voor een range van zo’n 580 kilometer in de praktijk. Op papier (NEDC) geeft Hyundai hem zelfs een reikwijdte mee van 800 kilometer. Daarmee kan hij zich meten of overtreft hij de top van de elektrische auto’s op dit moment. Puur voor je beeld: de elektrische variant van de Hyundai Kona komt 390 km ver op een volle lading.

Efficiëntie

Dat de reikwijdte toeneemt, dankt de Next Generation FCEV niet alleen aan zijn extra tank. Die is juist gemonteerd om een betere gewichtsverdeling te krijgen in de auto. Nee, de hele aandrijflijn is efficiënter geworden. In totaal is hij negen procent efficiënter dan voorheen. Nu klinkt dat misschien niet dramatisch, maar dat is een serieuze ontwikkeling. De krachtcentrale in de auto zet waterstof om in stroom en zo wordt een 163 pk en 400 Nm sterke elektromotor aangestuurd, die de voorwielen aandrijft. Daarmee is hij overigens 27 pk en 100 Nm sterker dan de iX35 Fuel Cell.

Tanken

Op dit moment heeft Hyundai veertig auto’s op waterstof rondrijden in Nederland. Die auto’s kunnen op drie verschillende plekken tanken: Rhoon, Helmond en Arnhem. In de nabije toekomst komen er nog twee stations bij, een in Utrecht en een in Den Haag.

Autovisie Vlog: Onthulling Hyundai Kona

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.