Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 15 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Hyundai en Kia passen software aan door gevaarlijke TikTok-trend

Het is inmiddels een half jaar geleden dat er een TikTok-trend oplaaide waarin te zien was hoe autodieven auto’s van Hyundai en Kia stalen met enkel een USB-kabel. Nu pas grijpen de Koreaanse fabrikanten in met een software-update.

Hoe de diefstal exact werkt, gaan we hier niet nogmaals uitleggen. Het is namelijk zo simpel, dat iedereen het kan. Vooral auto’s van de Koreanen bleken vatbaar voor de trend. Echter, ook auto’s van andere merken voorzien van een startknop, werden op deze manier gestolen.

Update voor auto’s van Kia en Hyundai door TikTok-trend

Hoewel de TikTok-trend inmiddels over is, grijpen Hyundai en Kia nu in met een update. De software van 3,8 miljoen auto’s van Hyundai en 4,5 miljoen Kia’s wordt aangepast. De startonderbreker kan hierdoor niet meer omzeild worden met een USB-kabel.

Hoewel de TikTok-trend misschien over is, blijft de update nodig. Criminelen kunnen namelijk makkelijk auto’s stelen. De inbraakgolf begon in 2021. In 2022 werden er bijna twee keer zoveel auto’s van Hyundai en Kia gestolen als vergelijkbare auto’s van andere merken.

Simpele tips om diefstal te voorkomen

Onbekend is nog of Kia’s in Nederland ook de update krijgen en/of gevoelig zijn voor de manier van diefstal. Tot dat dit duidelijk is zijn er tips die kunnen voorkomen dat je auto gestolen wordt. Deze gelden niet alleen voor auto’s van Hyundai of Kia die gevoelig zijn voor de TikTok-trend, maar zijn slim om toe te passen bij andere auto’s.

1. Gebruik een diefstalpreventie tool zoals een stuurslot.

2. Parkeer in een garage of een gebied met veel licht

3. Houd je deuren altijd op slot

4. Bewaar geen waardevolle spullen in de auto

5. Activeer alarmsystemen

Duik in de prijslijst: de Hyundai IONIQ 6, de goedkoopste EV van het merk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.