Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 22 mei 2023
Leestijd: 1 minuut

Hyundai en Kia honderden miljoenen kwijt aan compensatie om TikTok-filmpjes

Iets minder dan een jaar geleden doken er TikTok-filmpjes op waarin te zien was hoe je een Hyundai of Kia kon starten met een simpele truc. Nadat de software is aangepast trekken de Zuid-Koreaanse autofabrikanten ook nog tot 200 miljoen dollar uit voor het vergoeden van slachtoffers van een reeks autodiefstallen.

In de TikTok-filmpjes wordt uitgelegd hoe je een Kia of Hyundai met een USB-kabel kan starten. Het werd op sommige plekken in de Verenigde Staten zelfs een heuse challenge: ‘The Kia Boyz Challenge’.

Enkel Kia’s en Hyundai’s in de Verenigde Staten

Autovisie zocht eerder contact met Hyundai en Kia over het lek in de beveiliging van de auto’s en de TikTok-filmpjes. Hyundai liet aan Autovisie weten: “Hyundai-modellen in Europa zijn niet getroffen hierdoor dus is een upgrade niet aan de orde.” Ook Kia liet weten dat alleen Amerikaanse auto’s een update moeten krijgen. Het ging om auto’s die tussen 2015 en 2019 geproduceerd zijn. Ruim 8 miljoen Kia’s en Hyundai’s in de VS was eerder al een upgrade beloofd die de problemen die getoond worden in te TikTok-filmpjes moet verhelpen.

Veel meer diefstal door TikTok-filmpjes

De TikTok-filmpjes werden al snel als een serieus probleem gezien, en dat wijzen de cijfers ook uit. Vorig jaar werden er in de Verenigde Staten bijna twee keer zo vaak Hyundai- en Kia-voertuigen gestolen in vergeleken met auto’s van andere fabrikanten van dezelfde bouwjaren.

Opmerkelijk: hierdoor is de Toyota Auris gewild bij dieven

De Zuid-Koreaanse autobouwers schikken nu een reeks claims van partijen die vanwege de kwestie naar de rechter waren gestapt. Het is aan de rechter om die deal goed te keuren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.