Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 8 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Extreem gestroomlijnde Hyundai Ioniq 6 in Nederland!

Zo’n twee maanden geleden kregen we voor het eerst de Hyundai Ioniq 6 te zien. Het design van de gestroomlijnde EV riep veel reacties op. Autovisie mocht vandaag voor het eerst kijken bij het nieuwe model in een donkere (excuus voor het slechte licht) hangaar op het vliegveld van Valkenburg.

Met het unieke uiterlijk van de Ioniq 5 liet Hyundai zien dat het zich prima kan meten aan de Europese concurrentie. Sterker nog, je ziet de auto steeds vaker op de openbare weg rijden. En dat is niet geheel onterecht, zo bleek uit onze duurtest van zes maanden.

De Hyundai Ioniq 6

Ongeveer 2,5 jaar geleden toonde Hyundai de eerste beelden van een conceptmodel, de Prophecy, als voorbode van Hyundai’s elektrische toekomst. Dit model is nu geëvolueerd tot Hyundai Ioniq 6.

Hyundai Ioniq 6, Mercedes-Benz EQE, specificaties
(Afbeelding: Hyundai)

De EV is 4,86 meter lang, 1,88 meter breed en 1,46 meter hoog. Wat direct opvalt, is het aerodynamische design van de Ioniq 6. Hierdoor is-ie een stuk gestroomlijnder dan de Ioniq 5 en heeft-ie zelfs een lagere Cw-waarde dan de Mercedes-Benz EQE. Die druppelvormige sedan uit Stuttgart heeft een Cw-waarde van 0,22. De Ioniq 6 zit daar nét onder, met 0,21.

Efficiëntie of snelheid

Leuk zo’n efficiënte koets, maar wat heb je er eigenlijk aan? Het grote voordeel is dat je verder kan rijden en voor een betere actieradius een minder grote accu nodig hebt. De accu is de grootste kostenpost van een elektrische auto. Als de batterij kleiner is, kunnen auto’s uiteindelijk goedkoper geproduceerd worden.

(Afbeelding: Hyundai)

Hoewel je niet hoeft te verwachten dat de Hyundai Ioniq 6 echt een koopje zal zijn, komt-ie wel ver op een acculading. Standaard beschikt-ie over een 53 kWh accupakket waarmee je zo’n 420 kilometer moet kunnen rijden. Kies je voor het topmodel met het 77,4 kWh-accupakket en vierwielaandrijving, dan is-ie iets minder efficiënt. Hyundai schat het rijbereik dan in op 580+ kilometer. Het gecombineerde vermogen van dat model is 325 pk en 605 Nm aan koppel. De nul-naar-honderd-tijd is 5,1 seconden. Wil je minder vermogen en wel het grootste accupakket. Dan kan je uitgaan van zo’n 610 kilometer aan actieradius.

Hyundai Motor Group op twee na grootste autofabrikant ter wereld

Het accupakket van 10 tot 80 procent opladen neemt aan een 350 kW-lader slechts 18 minuten in beslag. Dit komt door het 800-volt systeem.

Hyundai Ioniq 6 bestellen

De Hyundai Ioniq 6 is er absoluut eentje om in de gaten te houden. Prijzen en het definitieve introductieschema houden jullie van ons tegoed. De orderboeken gaan in november open, een maand nadat de definitieve specificaties bekend worden gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.