Remzi Sen
Remzi Sen Nieuws 8 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe iPhone kan levens redden na verkeersongeluk

Apple kondigde gisteren tijdens een uitgebreid Apple event de nieuwe iPhone 14 en de nieuwe generatie Apple Watch aan. Het thema leek heel erg te liggen op veiligheid, en de automobilist wordt er ook bij betrokken. Naast dat er zoals elk jaar weer een betere camera en een feller scherm zijn aangekondigd. Kwam het Amerikaanse techbedrijf met een nieuwe functie die je hopelijk nooit nodig zal hebben, maar wel je leven kan redden.

De volgende generatie telefoons en horloges worden namelijk standaard geleverd met ‘crash detectie’. Deze functie heeft het door wanneer je in een (ernstig) auto- ongeluk bent beland en belt dan automatisch de hulpdiensten die gelijk je locatie te zien krijgen.

Geen magie in de iPhone

Hoe de nieuwe Apple-producten dit doen, is geen magie. Maar wel een knap stukje techniek van de geniën uit Californië. De detectie gaat door middel van een geheel nieuw ontworpen gyroscoop en een versnellingsmeter. Wanneer je dus na een harde klap in één keer volledig stil staat of als je over de kop rolt gaan de alarmbellen in het systeem af. De iPhone-eigenaar krijgt een melding. Als je daar na 10 seconden niet op reageert, wordt er contact gezocht met de lokale hulpdiensten.

(Afbeelding: Apple)

Naast de Hardware, die dit alles mogelijk maakt, speelt de nieuwe software ook een rol. Zo controleert de GPS-verbinding ook of er daadwerkelijk een verschil in snelheid is gemeten. De microfoon kan geluiden herkennen van een auto-ongeluk. Er is ook een algoritme ontwikkeld dat volgens Apple meer dan een miljoen uur aan rijden heeft meegemaakt en daarvan heeft geleerd.

(Afbeelding: Apple)

Als je zowel een iPhone als Apple Watch bezit werken ze samen. Na een zwaar ongeluk zal de melding op het horloge verschijnen omdat die volgens Apple het meest in handbereik is van het slachtoffer. Het belletje wordt vervolgens gepleegd via de iPhone.

Apple al aanwezig in de auto

Veel mensen in het verkeer gebruiken al dagelijks Apple-producten en services tijdens hun rit van A naar B. Zo is bijna elke auto tegenwoordig uitgerust met Apple CarPlay. Ook is Apple al enige tijd aan het samenwerken met BMW.

Apple Digital CarKey iOS 13.6
(Afbeelding: BMW) (Afbeelding: BMW)

De twee bedrijven willen het realiseren dat je iPhone naast telefoon ook als autosleutel functioneert. Er gaan zelfs geruchten dat Apple met een eigen elektrische auto komt.

Hulp altijd in bereik

Nog een nieuwe functie op de iPhone 14 is dat de telefoon in noodsituaties met satellieten kan verbinden wanneer er geen mobiel netwerk beschikbaar is. Dus al ben je een keer gestrand tijdens een road trip in de Verenigde Staten, hulp is altijd slechts een sms’je van je verwijdert.

 

iPhone 14
(Afbeelding: Apple)

Apple wil iPhone en auto nog meer met elkaar verbinden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.