Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 9 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze nieuwe Honda uitlaat-uitvinding maakt auto’s efficiënter

Hoewel veel merken bezig zijn met de ontwikkeling en verbetering van elektrische auto’s, laat Honda de brandstofauto nog niet los. Sterker nog, het bedrijf komt met een nieuwe uitlaat-uitvinding die ervoor moet zorgen dat auto’s efficiënter worden.

Het gaat hier niet om een rechte pijp naar buiten of een verwijderde einddemper, zoals je bij veel oudere Civics ziet. Nee, de Japanners hebben zelf een slimme oplossing voor een probleem bedacht.

Honda uitlaat-uitvinding

De uitlaat die Honda laat zien heeft de vorm van een spiraal. De uitlaat maakt een rondje omhoog achter de bumper voordat hij naar buiten gaat. Het doel van de uitvinding is gewichtsbesparing. Maar hoe zit dit exact?

Gewichtsbesparing met een langere uitlaat

Ondanks dat het uitlaatsysteem langer wordt, en dus meer gewicht met zich meebrengt, wordt een Honda lichter door het systeem. Door de uitlaat in deze vorm hoger in de auto te plaatsen, zijn er geen bodemplaten nodig die het uitlaatsysteem beschermen tegen water dat opspat vanaf de achterwielen. Als er water bij een warme uitlaatpijp komt, kan het metaal namelijk scheuren.

Hoeveel gewicht Honda exact wil besparen met deze uitlaat, is onduidelijk. Wel is bekend dat gewichtsbesparing een van de makkelijkste manieren is om een auto sneller en zuiniger te maken.

Waarom iemand 8000 euro betaalde voor dit Honda-wrak

Of Honda de uitlaat-uitvinding uiteindelijk ook echt toe gaat passen, is nog niet bekend. Wel hebben de Japanners bij de United States Patent and Trademark Office (USPTO) patent aangevraagd.

Honda Civic Type R

Dat Honda veel meer kan dan speciale uitlaten maken, bewees het merk vorig jaar op het Portugese oud-Formule 1 circuit Estoril. Autovisie-redacteur Dries van den Elzen laat in onderstaande video op dat circuit zien waarom de Civic Type R zo’n ontzettend leuke auto is. Weten de rijeigenschappen zijn gigantische vanafprijs te rechtvaardigen?

Covermodel: Honda Prelude – Allememaggies, wat een fijne auto!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.