Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 29 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom Honda in Europa gewoon doorgaat met de Civic Type R

Tal van fabrikanten stoppen in Europa met hete hatchbacks. Het in ons continent kleine Honda gaat echter gewoon door met de verkoop van de Civic Type R.

De strenge CO2-eisen en daaruit voortvloeiende boetes doen de hete hatchbacks en andere sportieve modellen in Europa de das om. Kijk bijvoorbeeld naar Renault en Peugeot. De twee Franse fabrikanten waren decennia lang de koning op het gebied van sportieve straatmodellen, nu is er geen GTI- of RS-model meer op de prijslijst te vinden. En zo gaat het bij meerdere autofabrikanten.

Reguliere Civic als hybride

Niet bij Honda. Het merk is een kleine speler met een beperkt marktaandeel in Europa, maar blijft doorgaan met de Civic Type R. De nieuwe generatie, die onlangs is voorgesteld, komt in eerste instantie enkel als hybride naar Europa. Maar later dit jaar toont de Japanse autobouwer ook een rasechte Type R van die generatie.

Honda Civic Type R Nurburgring - Autovisie.nl

Waarom? “De Type R zit in ons DNA”, zegt Christophe Decultot, president van Honda Benelux, aan Autovisie. “Zonder een Type R kunnen we net zo goed geen Civic maken”, zo grapt hij. “Al bij het begin van de ontwikkeling van dit model wisten we dat er een Type R zou komen, ook voor Europa. Het is een model waar de autoliefhebber heel blij van wordt en die willen we bedienen.”

Meer dan 320 pk

Over de aandrijflijn van die auto wil Decultot nog niets zeggen, maar alles staat natuurlijk al vast. Of het een ‘ouderwets’ recept zonder enige vorm van elektrificatie wordt? Het ligt op het puntje van z’n tong, maar een uitspraak doet hij er niet over. “Ik denk dat je me begrijpt”, zo luidt zijn antwoord. Naar verwachting lepelt Honda dus ‘gewoon’ weer een viercilinder in de neus van de sterkste Civic, die waarschijnlijk meer dan 320 pk heeft. Dat had de uitgaande Type R namelijk al.

Civic Type R Limited Edition

Wel zegt Decultot dat de nieuwe Civic Type R op een bepaalde manier gelimiteerd wordt. Honda moet er immers niet teveel van verkopen, omdat een groot aantal Type R-verkopen ervoor zorgt dat de gemiddelde CO2-uitstoot van de vloot flink stijgt. Honda verkoopt immers niet al te veel modellen in Europa. Ondanks het feit dat dat allemaal elektrische of hybride-modellen zijn, kan een rasechte hot hatch de CO2-balans snel verstoren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.