Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 22 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is hoeveel elektrische auto’s er daadwerkelijk worden verkocht

Elektrische auto’s zijn niet meer van de prijslijsten weg te denken. Ook op de weg zie je ze steeds vaker rondrijden. Hoewel nog maar een klein deel van de auto’s elektrisch is (3,1 procent), worden er wel steeds meer EV’s verkocht.

Dat EV’s in trek zijn bij kopers en leaserijders van een nieuwe auto, is niet vreemd. Elektrische auto’s hebben immers belastingvoordelen ten opzichte van benzine-, diesel- of LPG-auto’s.

Hoeveel elektrische auto’s werden er in 2022 verkocht?

Hoewel EV’s ook nadelen hebben, is de soort aandrijflijn wel in trek. In 2021 was 11 procent van alle verkochte personenauto’s volledig elektrisch. In 2022 steeg dit naar 26 procent. Dit blijk uit cijfers van RAI Verenigingen. In Nederland reden er eind 2022 340.583 bolides met een volledig elektrische aandrijflijn rond.

MG 4 Electric
De MG4 Electric is een betaalbare elektrische auto uit China. (Afbeelding: MG)

Hoewel elektrische auto’s dus steeds meer verkocht worden, kiezen de meeste kopers of leaserijders van een nieuwe auto voor benzine. 38,5 procent van alle nieuw verkochte auto’s in 2022 heeft een benzinemotor aan boord. In 2021 was dit nog 46 procent.

Veel gewicht en snelheid: zorgen om veiligheid elektrische auto’s

Niet alleen het aandeel benzineauto’s loopt terug. Logischerwijs wordt het aantal diesels ook minder. Vorig jaar bedroeg het aandeel van diesels in de totaal verkochte nieuwe auto’s nog maar 1,5 procent. Naast dat er meer EV’s worden verkocht, stijgt ook het aandeel van (plug-in) hybride auto’s. Dit was in 2021 33 procent en is in 2022 36 procent.

Minder auto’s verkocht

Net als in 2021 werden ook in 2022 niet heel veel nieuwe auto’s gekocht. Dit komt met name door de chip- en onderdelentekorten als gevolg van de coronacrisis en oorlog. In 2019 werden er nog 446.114 nieuwe auto’s geregistreerd. In 2022 werden er slechts 312.129 nieuwe auto’s aangemeld in Nederland. Inmiddels lijkt het beter te gaan met de tekorten van onderdelen en chips. Zo leverde Tesla afgelopen paar maanden een recordaantal elektrische auto’s af.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.