Stijn Kuster
Stijn Kuster Extra 22 jan 2023
Leestijd: 5 minuten

Uw Garage: Jon heeft een MG Midget van André Hazes

Jon Patrick Terleth heeft vroeger veel plezier gehad van de Midget die zijn vader had gekocht van André Hazes. Binnenkort hopen zijn kinderen ermee op pad te kunnen.

Helaas was het ditmaal niet mogelijk om een video op te nemen. Toch willen we jullie meenemen in het bijzondere verhaal van Jon.

De MG Midget van André Hazes

Mijn vader was directeur van een groot aannemersbedrijf en voorzitter van de Amsterdamse aannemersvereniging. Hij was daardoor een bekend persoon in de Amsterdamse bouwwereld. In die tijd werd er nog veel personeel door koppelbazen geregeld, eigenlijk malafide uitzendbureaus. In de aannemersvereniging zaten ook mensen die hun werk grotendeels op de normale manier deden, maar af en toe toch net over die grens gingen.

Uw Garage, Autovisie, André Hazes, MG Midget
(Afbeelding: Autovisie Magazine)

En uit die hoek kwam begin jaren tachtig het bericht dat André Hazes van plan was koppelbaas te worden. Hij had al verschillende hits op zijn naam staan en dacht dat door zijn bekendheid mensen wel zaken met hem wilden doen. Om hem heen waren echter mensen die beter wisten. Hij kwam wel van de straat, maar was geen harde jongen, geen crimineel.

Ome Cor

Hij moest zijn geld op het podium blijven verdienen. Maar wie moest hem dat vertellen? Dat werd mijn vader, ome Cor zoals hij toen bekendstond in de bouwwereld. Mijn vader is gaan kijken bij de voorbereidingen van het grote, jaarlijkse concert dat bij café De Bastille werd gehouden. Hazes verzorgde daar het afsluitende optreden. Mijn vader werd aan hem voorgesteld en verdomd, hij slaagde erin om het koppelbazenplan uit Hazes’ hoofd te praten.

Uw Garage, Autovisie, André Hazes, MG Midget
(Afbeelding: Autovisie Magazine)

Hij werd uiteindelijk zelfs een keer bij de zanger thuis uitgenodigd. En daar in Baarn stond deze MG buiten, al een behoorlijke tijd. Mijn vader keek door de groene laag aanslag heen die zich op de auto gevormd had, vond het een leuk ding en vroeg of daar nog iets mee gedaan werd. En voor hij het wist, was hij eigenaar van de oranje Midget.

Volgens mijn vader riep André Hazes hem nog na: ‘Ome Cor, pas er goed op, want dit wordt hoe dan ook een Oldsmobile!’

De MG Midget kwam uit Engeland

Tom Mulder, een bekende radio-deejay in die tijd, was daarvoor de eigenaar geweest en hij had hem weer gekocht van een Hilversumse zakenman die in de muziek zat. Deze man heeft de MG zelf uit Engeland gehaald; in die tijd werd dit type niet meer geïmporteerd in Nederland. Het is een auto uit 1976 die in 1977 op kenteken is gezet, dan leek hij nieuwer. Er zaten ook grote gele kentekenplaten op, dat was toen modern. In die tijd liep nog niet iedereen met een camera rond en ik ken ook geen foto’s uit die periode. Mochten er mensen zijn die verhalen of zelfs foto’s hebben uit die tijd, dan houd ik me aanbevolen!

Ik poetste al lange tijd auto’s voor mensen in de buurt en heb de Midget toen ook stevig onder handen genomen. Meer was eigenlijk niet nodig, alles was prima. Mijn moeder ging er in eerste instantie in rijden, maar dat stopte al snel; tijdens één van de eerste ritjes werd ze op een nare manier toegeroepen. Het zal iets van ‘kapsoneswijf in je sportauto’ zijn geweest, maar ze voelde zich in ieder geval niet meer prettig in de Midget.

Ik heb er in die tijd ook wel stiekem in gereden, rondjes door de buurt. Toen ik mijn rijbewijs haalde, ben ik vaker in de Midget van André Hazes gaan rijden. Niet als dagelijkse auto, maar wel heel regelmatig bij een toertocht en zelfs rally’s. Dat ging prima, er zit een pittige 1500 in en het rijdt als een Mini; je hebt echt het kartgevoel. Het is een heel klein autootje, maar als je erin gaat zitten, zak je er diep in weg en is de ruimte echt voldoende. Ik heb er veel lol mee gehad; het is een leuk autootje als je jong bent.

Oude auto van André Hazes, niet voor iedereen bijzonder genoeg

Ik heb ooit een rally gereden waar ik normaal nooit aan zou meedoen, veel te chic. Maar een vriend van me was organisator en had me meegevraagd. Vooraf moest je opgeven wat de bijzonderheden van de deelnemende auto waren en ik had aangegeven dat deze auto van André Hazes was geweest. Eén van de sponsors dreigde toen af te haken. Een Midget die van een volkszanger is geweest, dat kon echt niet tussen de Ferrari’s, Aston Martins en Facel Vega’s. Uiteindelijk is alles goedgekomen.

Uw Garage: Han heeft al 46 jaar dezelfde Jaguar XJ6

Toen ik naast een Ferrari een band stond te wisselen, vertelde de eigenaar van die auto me zelfs helemaal te smelten als hij een Midget zag. Het was de eerste auto die hij samen met zijn vrouw had gehad! En dat is het gevoel dat dit autootje bij veel mensen oproept.

MG Midget van André Hazes heeft nog weinig gelopen

Toen ik vader werd, is de auto in de garage onder het huis van mijn ouders verdwenen. Er stond toen nog geen 33.000 mijl op de teller. Hij staat daar nu ruim 25 jaar op blokken. Mijn moeder heeft in de loop der jaren verschillende keren gevraagd of de auto niet weg kon, hij neemt dan ook een behoorlijk prominente plaats in de wasruimte in… Als hij naar buiten gaat, moet er zelfs een wandje weggehaald worden, dat in de tussentijd is gebouwd.

(Afbeelding: Autovisie Magazine)

Alle kleinkinderen hebben in de auto van André Hazes gespeeld als ze bij opa en oma op bezoek waren. Ze gingen dan direct naar beneden en beleefden hele avonturen achter het stuur van de Midget, terwijl die daar op zijn blokken stond. Maar nu zijn ze ouder, met het rijbewijs bezig en willen ze er echt mee op pad. Komende zomer gaat de Midget daarom weer naar buiten. Het zal wel een paar dagen werk zijn, maar starten gaat hij!

Uw Garage: Škoda 120L en de rest van Jeroen’s (Oostblok)verzameling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.