Waarom Aston Martin Rapide Brits en Oostenrijks is | Sjoerds Weetjes 327
Onder supervisie van Ford mocht Aston Martin weer eens een vierdeursmodel ontwikkelen, maar de toenmalige Amerikaanse eigenaar heeft de lancering van de sportsedan nooit zelf meegemaakt.
Het is niet zo dat de auto er niet kwam, het bleef voor Ford bij een conceptcar die wel onder zijn definitieve roepnaam werd gepresenteerd. In deze aflevering van Sjoerds Weetjes duikt Sjoerd van Bilsen in de beginjaren van de Rapide.
Preproductiemodellen Aston Martin Rapide
Nota bene op zijn verjaardag stond Sjoerd aan de productielijn van een van de eerste exemplaren van de Rapide, waarna hij direct achter het stuur mocht kruipen van een van de preproductiemodellen. Dat was in 2009. Het was toen drie jaar na de lancering van de Rapide als conceptcar op de North American International Auto Show 2006 in Fords thuisstad Detroit.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F12%2FSW-Aston-Martin-Rapide-Foto-1.jpg)
De Engelse autobouwer in Amerikaanse handen gaf toen aan interesse te hebben in de introductie van een sportsedan, zoals Porsche de Panamera in het leveringsprogramma had. De Duitse tegenhanger van Aston Martin had met zijn vijfdeurs ‘sportsedan’ veel succes en daarvan wilde Aston Martin met een dergelijk model graag profiteren.
Voor het Aston Martin bleef het Panamera-effect uit. Hoe dat komt, legt Sjoerd van Bilsen je uit in deze aflevering van Sjoerds Weetjes. Hij neemt je terug in de tijd en start zijn verhaal in 2006 en vervolgens bij het productie-einde van de Rapide in 2013 te eindigen. Hij geeft aan hoe bijzonder de productielijn was. Hij verklaart waarom de Rapide niet het succes van de Panamera kon evenaren. Sjoerd laat je zien wat een leuke feature op de sportsedan is.
Sjoerds Weetjes
Sjoerds Weetjes is een vaste videorubriek van Autovisie, te volgen via Autovisie.nl en YouTube. In deze videoreeks bespreekt Sjoerd uiteenlopende modellen. Of hij stelt een compleet nieuw model aan je voor, die hij op geheel eigenwijze met een exclusief verhaal aan je voorstelt, of hij onthult het verhaal achter een specifiek model. Zo maakte hij al eerder een video over de V12 Vantage, de one-off Victor, Vanquish Zagato en GT12 van Aston Martin.
Opel Corsa had 40e verjaardag bijna niet gehaald | Sjoerds Weetjes 326
Lees ook:
Ook interessant
-
Waarom er slechts één Opel-man aan de Tigra TwinTop werkte | Sjoerds Weetjes 349
-
Koopwijzer: aandachtspunten van de Aston Martin V8 Vantage Roadster
-
Zo kreeg Peugeot de 206CC cadeau | Sjoerds Weetjes 347
-
Met deze DBS viert Aston Martin dat het niet de beste is
-
Waarom de eerste Audi RS 3 zo onopvallend is | Sjoerds Weetjes 346
-
Dit is waarom jullie allemaal ontwerper Ian Callum moeten mailen
-
De valse start van de excentrieke Citroën C3 Pluriel | Sjoerds Weetjes 344
-
Deze onderdelen hebben het ontwerp van het merklogo | Sjoerds Weetjes 344
-
De Aston Martin DBS 770 Ultimate Volante verwarmt nog één keer de aarde
-
Waarom BMW twee verschillende logo’s op zijn auto’s voert | Sjoerds Weetjes 342
-
De allerlaatste Bentley Blower | Sjoerds Weetjes 341
-
Had Lotus dit model ooit moeten bouwen? | Sjoerds Weetjes 340