Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 7 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is hoe bizar veel vermogen de krachtigste motor van Lamborghini levert

Lamborghini ken je natuurlijk van de snelle supercars en de Urus. Van oudsher ligt er een dikke V12 onder de motorkap (niet in de SUV) die ontzettend veel vermogen levert. Ook de en motor van de opvolger van de Aventador heeft twaalf cilinders en is zelfs de krachtigste ooit!

Achter de voorstoelen ligt nog steeds een 6,5-liter V12 zonder turbo’s. Hoewel deze krachtcentrale alles behalve groen is, verminderen de Italianen de uitstoot van het motorblok met 30 procent in vergelijking met de Aventador Ultimae.

De krachtigste motor van Lamborghini

De krachtigste motor van Lamborghini is dus nog steeds een dikke V12, maar stoot wel minder uit dan de vorige versies. Hoe dit kan, is simpel. De motor werd aan alle kanten een stukje verbeterd, bijvoorbeeld de inlaatkanalen. Om de uitstoot te verminderen heeft de aanstaande Lamborghini, die intern codenaam LB744 heeft, naast een verbrandingsmotor ook nog drie elektromotoren aan boord. Van deze krachtbronnen is er één geïntegreerd in de nieuwe automatische versnellingsbak met acht verzetten en dubbele koppeling.

Geen PHEV maar een HPEV

De batterijen voor de elektromotoren zitten in de transmissietunnel verstopt. De accu’s zijn met een stekker op te laden, de auto met krachtigste Lamborghini-motor is dus een plug-in hybride. Lamborghini noemt het zelf geen PHEV maar een HPEV: een High Performance Electrified Vehicle.

Krachtigste motor, lamborghini
De aandrijflijn van de Lamborghini met krachtigste motor! (Afbeelding: Lamborghini)

De accu’s hebben een capaciteit van 3,8 kWh. Een flink stuk elektrisch rijden zit er dus niet in. Echter, de elektropower helpt wel om meer vermogen te leveren.

De krachtigste V12-motor van Lamborghini

De V12 met codenaam L545 weegt met 218 kilogram 17 kilogram minder dan die van de Aventador. De krachtigste motor van Lamborghini levert 825 pk bij 9250 toeren per minuut en 725 Nm aan koppel bij 6750 toeren per minuut.

Krachtigste motor, lamborghini
(Afbeelding: Lamborghini)

De elektromotoren leveren samen nog eens 350 Nm aan koppel. Samen met de elektromotoren levert de Lamborghini LB744 1015 pk. Hoewel deze van Lamborghini dus ook al zonder elektrokracht de krachtigste is, maken de elektromotor het nog een tandje gekker. Of we een auto in productie zien gaan met de krachtigste Lamborghini-motor, is nog even afwachten. Het is echter niet onwaarschijnlijk dat de opvolger van de Aventador deze aandrijflijn krijgt.

BMW presenteert de krachtigste X5 en X6: de M Competition

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.