Dries van den Elzen
Dries van den Elzen Video 12 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Lamborghini Urus Performante: Sta op voor de crossover-koning!

Toen de Lamborghini Urus meer dan vier jaar geleden op de markt kwam, verzette die de bakens wat betreft de sportieve prestaties van SUV’s. Maar in de tussentijd is de ene na de andere concurrent met een interessant alternatief gekomen dat zo mogelijk nog dynamischer of krachtiger is. Tijd voor Lamborghini om de Urus dus wederom naar een hoger plan te tillen.

Niet zozeer qua vermogen, aangezien dat tegenwoordig niet meer zo eenvoudig is zonder ‘schone’ hybride techniek. Een plug-in hybride variant met enorm veel vermogen is nog in de maak, maar tot die tijd worden we zoet gehouden met de Lamborghini Urus Performante. Een versie die meer op rijbeleving is gefocust.

Lamborghini Urus Performante op Pirelli-semislicks

Daartoe is middels toepassing van meer koolstofvezel onderdelen, een titanium uitlaat, koolstofkeramische remmen en verwijdering van de nodige geluidsisolatie, 47 kilo gewicht bespaard. De luchtvering is verruild voor stalen veren die de auto twee centimeter lager en een stuk strakker op de weg leggen. Het klapstuk zijn speciaal voor deze auto ontwikkeld Pirelli P Zero Trofeo R semislicks met gigantisch veel grip.

Het complete chassis met adaptieve dempers, vierwielbesturing en variabele rolstabilisatoren is op de extra grip van deze banden aangepast, zodat de Urus Performante de strakst rijdende super sports utility vehicle van allemaal zou moeten zijn.

Vierliter biturbo V8 met een duivelse 666 pk

De aandrijflijn werd zoals gezegd goeddeels gelijk gehouden, maar iets meer vermogen is natuurlijk een must. De vierliter biturbo V8 pompt er nu een duivelse 666 pk en 850 Nm uit. Een hele boel, maar evenveel als het nieuwe instapmodel: de Urus S. Alsnog goed voor een top van bijna 310 km/h en een standaardsprint in circa drie seconden.

Omdat zoveel geweld loslaten op de openbare weg niet echt verstandig is, werden we door Lamborghini het uitdagende circuit van Vallelunga op gestuurd. Rij met ons mee voor een paar ‘flying laps’, en oordeel zelf of de Urus Performante wederom de ongekroonde koning-crossovers is.

Kijk voor meer video’s op het Youtubekanaal van Autovisie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.