Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 1 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Helft minder Nederlandse autoregistraties door coronavirus

De autobranche krijgt harde klappen. In april is het aantal autoregistraties van nieuwe modellen met ruim de helft gedaald ten opzichte van het vorige jaar.

In totaal zijn er in de afgelopen maand 15.373 nieuwe auto’s geregistreerd. Dat is een daling van 53 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2019. Toen kregen 32.701 nieuwe auto’s een kenteken. Toch betekent dat dat er afgelopen maand elke dag zo’n 500 nieuwe auto’s zijn geregistreerd. De lijst met vijf meest geregistreerde modellen ziet er als volgt uit:

  1. Kia Niro (690 stuks, 4,5 procent marktaandeel)
  2. Volkswagen Polo (431, 2,8 procent)
  3. Ford Focus (404, 2,6 procent)
  4. Kia Picanto (383, 2,5 procent)
  5. Renault Clio (379, 2,5 procent)

Economisch vertrouwen

Die daling is uiteraard het directe resultaat van de coronacrisis. Niet alleen is het economisch vertrouwen van consumenten en bedrijven gedaald, ook heeft de auto-industrie voor een lange periode stilgelegen. Daardoor zijn er geen nieuwe auto’s gebouwd, zijn er nauwelijks auto’s besteld en is de levering van reeds bestelde voertuigen uitgesteld.

Bovag en Rai Vereniging kunnen nog niet voorspellen hoe de markt, en daarmee de autoregistraties, zich de komende maanden gaat ontwikkelen. Wel is het zo dat de auto-industrie zich langzaam weer opstart. Verschillende grote fabrikanten en allianties hebben hun fabrieken de afgelopen periode immers weer geopend. Maar door de inachtneming van de veiligheidsregels kan geen enkele fabriek direct weer op volle toeren opereren.

Vooruitzicht

Maar de komende maand blijft het lastig om de daling van autoregistraties precies te definiëren. Aan de ene kant zullen reeds bestelde voertuigen nu iets sneller gebouwd en geregistreerd worden. Maar het flink gedaalde vertrouwen in de economie zal ook de komende tijd nog een grote invloed op het aantal orders en registraties hebben.

De occasionmarkt wordt iets minder hard geraakt, en kan de komende tijd mogelijk opleven door een herwaardering van de auto. Zij die bijvoorbeeld voor de uitbraak van het virus nog met het OV reisden, doen dat in het vervolg wellicht liever met de auto. Tegelijkertijd zal een groot deel van de Nederlanders zich afvragen of een auto nog nodig is, nu er minder wordt gereisd en er steeds meer thuis wordt gewerkt.

Autoregistraties in 2020 tot nu toe

In de eerste vier maanden van 2020 zijn er 118.458 auto’s geregistreerd. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode 148.152 en dat betekent een daling van 20 procent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.