Autovisie
Autovisie Nieuws 21 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Handjes los in Nissan met ProPilot 2.0

De handjes kunnen de lucht in bij Nissan, nu de fabrikant ProPilot Assist gaat aanpassen in meer dan een stuurhulp. Nissan komt in de herfst met een vernieuwde versie van ProPilot. Deze zogeheten 2.0-versie is in staat om autonoom te rijden.

 

Het huidige systeem heet heel nadrukkelijk ProPilot Assist. Het is een hulpsysteem om een onoplettende automobilist de helpende hand te bieden, wanneer dat nodig is. In de file kan de Nissan met ProPilot Assist handenvrij worden gereden. Iets dat bijvoorbeeld met de Europese Leaf kan. De technologie vraagt dan wel via een tekstbericht in het instrumentarium om even het stuur aan te raken, zodat voor de auto duidelijk is dat de bestuurder nog aanwezig is of zelfs nog wakker is.

Autonoom rijden

Met het ProPilot 2.0-systeem kan echt autonoom worden gereden. Je activeert de techniek en vervolgens kun je de handen van het stuur halen. De auto vervolgt de weg en haalt wanneer nodig in en neemt de afslag. Voorwaarde is wel dat je het navigatiesysteem hebt ingeschakeld en op de snelweg in Japan rijdt. Jawel, Nissan kiest ervoor om ProPilot 2.0 eerst op de thuismarkt te introduceren. Daarbij geeft de fabrikant het systeem alleen vrij op de snelweg.

Van rijstrook wisselen

Het huidige ProPilot Assist staat niet in contact met het navigatiesysteem en kan ook niet na het bedienen van de richtingaanwijzer zelfstandig van rijstrook wisselen. Met de Assist-versie moeten we het voorlopig doen, want de 2.0-uitvoering is vooralsnog alleen voor Japan bedoeld. Of en wanneer de technologie richting Europa komt, is nog onduidelijk. De auto waarin het systeem debuteert is de Nissan Skyline, die we elders in de wereld als Infiniti Q50 kennen. De Q50 is momenteel ook in Europa leverbaar, maar zal spoedig verdwijnen. Een opvolger komt er niet, aangezien het merk zich terugtrekt van het continent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.