Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 16 aug 2016
Leestijd: 1 minuut

Onder de hamer: Renault 5 Maxi Turbo van kampioen

Een giftigere auto uit Frankrijk is haast niet te bedenken: de Renault 5 Maxi Turbo spreekt nog altijd tot de verbeelding. Zeker deze heuvelklimauto die binnenkort geveild wordt.

Renault 5 Maxi Turbo

Renault 5 Maxi Turbo

Dik 380 pk bij een wagengewicht van 900 kilo – zeker in de jaren tachtig absoluut gekkenwerk. Toch was dat precies de vermogens-gewichtsverhouding die dit Franse bommetje kenmerkte.

De zeer compacte Renault met midscheeps geplaatste, geblazen 1,5 liter viercilinder was gemaakt voor de rallysport, als opvolger van de Alpines en antwoord op de almachtig Lancia Stratos. Uiteindelijk werden er vier WK-rally’s gewonnen. Een wereldtitel bleef echter uit, mede door de vierwielaangedreven concurrentie in de illustere Groep B.

Rossi

In de heuvelklimwereld kende deze Renault des te meer succes. Het exemplaar in kwestie, dat binnenkort onder de hamer van RM Sotheby’s gaat, werd namelijk Europees kampioen met Giovanni Rossi achter het stuur.

Renault 5 Maxi Turbo

Tour de Corse

Een verwachte opbrengst wordt niet genoemd, maar een vergelijkbare Renault 5 Turbo die ooit zelfs meedeed aan de Tour de Corse bracht vorig jaar nog 115.000 euro op. Begin september wordt de heuvelklim-pensionado geveild in London.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.