Autovisie
Autovisie Nieuws 14 dec 2015
Leestijd: 1 minuut

Gevonden in een schuur: Zeldzame Dodge Charger Daytona

Schuurvondsten blijven een wonderlijk fenomeen. Neem deze Dodge Charger Daytona uit 1969. De zeldzame sportwagen werd in de jaren zeventig door zijn tweede eigenaar weggezet en daarna vergeten blijkbaar.

De Daytona werd vorige maand teruggevonden in een schuur in de Amerikaanse staat Alabama. Hij werd oorspronkelijk gekocht door een lokale rechter, die de Dodge cadeau deed aan zijn vrouw. Hij is gespoten in Charger Red en heeft witte striping op zijn enorme achtervleugel. De wagen staat er verweerd bij, maar is afgezien daarvan nog net zo als hij de fabriek verliet. Hoewel, de vlammen achter de voorwielen en de witte strepen op de deuren zijn achteraf aangebracht.

“Dodge moest er 500 bouwen om de Charger te homologeren voor NASCAR”

In zijn korte actieve leven heeft de Daytona niet meer dan 30.076 kilometer gereden. Dat betekent dat zijn 370 pk sterke 7,2 liter V8 en drietraps automaat weinig aan de bak zijn geweest. Helaas zal de nieuwe eigenaar nog wel wat werk te doen hebben om de Dodge weer tot leven te wekken, want veertig jaar in een schuur heeft de wagen geen goed gedaan. En toch, veilinghuis Mecum verwacht dat de Daytona tussen de 150.000 en 180.000 dollar (137.000 en 164.000 euro) zal opleveren.

Dat lijkt veel voor een ‘wrak’, maar eerder dit jaar werd een gerestaureerd exemplaar voor 900.000 dollar (ruim 820.000 euro) afgehamerd, dus de investering in deze Dodge kan prima uit. Het merk introduceerde de Charger Daytona in 1969 en bouwde er niet meer dan 503 stuks van. Dat is drie meer dan nodig, want Dodge moest er 500 bouwen om de Charger te homologeren voor de NASCAR-raceserie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.