Coen Grutters
Coen Grutters Nieuws 25 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

De ‘lekkere geur’ van een nieuwe auto blijkt mogelijk kankerverwekkend

Iedereen kent de geur van een nieuwe auto. Je kan de lage kilometerstand bijna ruiken. Toch is die typische lucht mogelijk kankerverwekkend, stellen Chinese onderzoekers.

Researchers van het Beijing Institute of Technology en het Amerikaanse Harvard deden onderzoek naar de luchtkwaliteit in het interieur van een nieuwe auto. Zij namen een hybride SUV en hingen deze vol met sensoren. De nieuwe auto werd twaalf dagen lang buiten geparkeerd met de ramen en deuren dicht.

Mogelijk kankerverwekkende geur in nieuwe auto

Tijdens het meten ontdekten de onderzoekers een twintigtal zogeheten volatile organic compounds, die mogelijk kankerverwekkende stoffen bevatten. Deze volatile organic compounds zijn gassen die vrijkomen uit verschillende producten zoals meubilair, stoffen bekleding en chemicaliën zoals verf en benzine. Dit zijn ook de dampen die voor die verantwoordelijk zijn voor die typische geur in een nieuwe auto.

Eigenaren van elektrische auto’s, gebruik deze levensgevaarlijke laadkabels niet!

Een aantal van die gassen werden door de sensoren van de onderzoekers veelvuldig opgepikt. Voor de scheikundigen onder ons: met name grote concentraties formaldehyde en aceetaldehyde werden aangetroffen. “Uit de risicoanalyse blijken bestuurders die sommige van deze gassen binnenkrijgen, een grotere kans te lopen ooit kanker te krijgen”, laat onderzoeker Jianyin Xiong weten aan Fox News.

Beperkt risico

Wat de onderzoekers opviel was hoe heet de temperatuur van bijvoorbeeld het dashboard werd. De oppervlaktetemperatuur liep op tot boven de 90 graden Celsius. “De hoeveelheid chemische lucht in het interieur van een nieuwe auto hangt af van de oppervlaktetemperatuur, niet de warmte van de lucht, zoals vaak wordt gedacht”, legt Xiong uit.

Onderzoek: BMW-rijders zijn het ‘domst’, maar wie zijn het slimst?

Toch blijft het risico veelal beperkt tot oog-, keel- of longirritatie. Voor een groter risico op kanker zouden deze dampen veelvuldig over een langere periode moeten worden ingeademd. Zover komt het echter meestal niet, omdat deuren en ramen van auto’s geregeld geopend worden. Daardoor kunnen er geen gevaarlijke concentraties ontstaan. Heb je net een nieuwe auto gekocht, dan hoef je je dus geen zorgen te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.