Autovisie
Autovisie Nieuws 4 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Final Edition is slecht voorteken voor Mercedes-AMG E 63

Als Mercedes-Benz het plaquette ‘Final Edition’ van stal haalt, weet je hoe laat het is. De Duitsers kondigen het afscheid van een bepaald model aan. Dit keer krijgt de Mercedes-AMG E 63 de badge opgeplakt.

De fabrikant neemt nu al afscheid van de sportsedan, al duurt het nog even voordat het allerlaatste exemplaar de Duitse fabriekspoort verlaat. De volgende generatie staat voor komend jaar gepland. Wanneer vervolgens de AMG-uitmonstering verschijnt, is niet bekend. Normaliter zit er slechts enkele maanden tussen het verschijnen van de Benz-uitvoering en de AMG-variant. Tot het moment daar is, is de sportsedan er als E 63 Final Edition. Hij komt daarmee in het rijtje Final Editions, waarin reeds de G-Klasse, de SL, de S 65 en SLC zijn opgenomen. Met de introductie van de Mercedes-AMG E 63 S 4MATIC+ Final Edition, zoals de gelimiteerde uitvoering exact heet, komen er feitelijk twee modellen bij, want de autobouwer levert de afscheidseditie als sedan en als Estate.

Combinatie van glimmend en mat

De aanwezigheid van de Final Edition-aanduiding in de naamgeving duidt op een extra aankleding. Hoofdzakelijk voegt Mercedes-AMG zaken van de optielijst aan de standaarduitrusting toe. Dat is aan de buitenzijde zichtbaar door het AMG Night Package, bestaande uit exterieur elementen in glanzend zwart. Zo zijn de frontsplitter, zijskirts, buitenspiegelkappen en raamomlijsting van de glimmende kleur voorzien. De koets zelf voorziet Mercedes in de tint ‘matt graphite grey magno’, een hele mond vol voor een matgrijze lak. De 20 inch wielen kennen over de kruisende spaken een zwarte laklaag. Exclusief op het afscheidsmodel is een AMG-embleem, die de fabrieksmedewerker op de C-stijl aanbrengt. Dat item is eerder ook op de S 65 Final Edition gemonteerd. Voor de liefhebbers zijn er ook twee carbon-pakketten.

(lees verder onder de video)

Nederlandse overheid biedt Mercedes-AMG E 63 S aan

Gele stiksels

Na het openen van de deur, waarbij je het AMG-logo op de grond geprojecteerd ziet, zie je de aanwezige AMG Performance-stoelen met stoelverwarming en -ventilatie onder de AMG nappa lederen bekleding. Het meubilair kleurt titanium grey pearl/black en kent gele stiksels. De deuren, het stuurwiel en dashboard zijn eveneens met nappa leder afgewerkt.

Plaquette

Voor de aandrijving zorgt een 612 pk sterke 4.0 V8-motor met dubbele turbo. De krachtbron, die zijn aandrijfkrachten naar de vier wielen stuurt, hangt ook in de reguliere E 63 S 4Matic. Van de Final Edition maakt Mercedes-AMG slechts 999 stuks. om het exclusieve karakter te benadrukken bevindt zich op de middenconsole een badge met de tekst ‘AMG FINAL EDITION’ alsmede de vermelding ‘1 of 999’. Omdat het een collectors item betreft, krijgen de 999 kopers een speciale AMG-pyjama erbij cadeau. Op de carcover staat ‘AMG E 63 S FINAL EDITION’, zodat je in ieder geval waar de E 63 in je autoverzameling staat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.