Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 19 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze hatchback verandert binnenkort ook al in een SUV…

Citroën liet vorige week nog weten dat het inmiddels wel een beetje klaar is met de SUV. Vandaag kondigt een Europees merk echter weer doodleuk een nieuwe SUV aan. En dat is niet zomaar een merk, maar concerngenoot Fiat!

En dan gaat het niet om de volgende generatie van een SUV, maar om een model dat nu nog als doodnormale hatchback wordt aangeboden. Fiat is namelijk druk bezig om een opvolger van de huidige Tipo op de markt te brengen. Dat gaat in 2025 gebeuren, maar dat wordt een compleet andere auto dan we nu kennen.

Goedkoop, ruim en slim

Dat blijkt allemaal uit de woorden van Olivier François, de grote baas van Fiat. Volgens hem heeft zijn merk twee missies: het leveren van mobiliteit voor in de stad, en betaalbaar vervoer voor families. Dan gaat het dus om een auto die ruim, goedkoop en slim moet zijn.

Nieuwe Fiat Panda wordt weer een Panda, maar ook een ‘oude’

“We hebben het over het C-segment en die auto zie je in 2025”, zo wordt Francois geciteerd door AutoExpress. “We moeten de Tipo vervangen. Het wordt een auto die de traditionele segmenten overschrijdt, zoals iedereen nu doet. Het wordt dus een SUV-achtige, maar dan op een innovatieve manier”, stelt François.

408 en C4 X

Daarmee past de nieuwe Fiat Tipo helemaal in het Stellantis-plaatje. Want ook merken als Peugeot en Citroën hebben onlangs een model in dat segment geïntroduceerd dat SUV-achtige elementen heeft, maar ook elementen van een sedan en coupé in zich hebben. Denk aan auto’s als de Peugeot 408 en Citroën C4 X. De Tipo lijkt dus het broertje van die auto’s te worden.

Dat zou betekenen dat de Fiat dus met dezelfde aandrijflijnen verschijnt. Denk aan benzine- en dieselmotoren, alsmede plug-in hybride en volledig elektrische versies. Dat laatste zou interessant zijn voor Nederland. Stellantis levert die modellen nu met een 54 kWh-batterij en een bereik van ruim 400 kilometer.

Eén Tipo

Groot nieuws voor de Tipo zit ‘m overigens in het aantal carrosseriestijlen waarin de nieuwe variant beschikbaar komt. Het model wordt wereldwijd verkocht is er nu als hatchback, stationwagon en sedan. De nieuwe Tipo zal als SUV-achtige al die drie carrosseriestijlen vervangen. Fiat zal dus één en hetzelfde model over de hele wereld gaan aanbieden. Dat is nodig om het bedrijf weer winstgevend te maken, stelt François.

‘Nieuwe en elektrische Fiat Punto komt in 2023’

Dit jaar staat er meer groot Fiat-nieuws op het programma. Naar verluidt zien we in 2023 namelijk ook de productieversie van de nieuwe B-segmenter van het merk. Die draagt mogelijk de naam Punto.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.