Remco Slump
Remco Slump Nieuws 27 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Fiat is een held! Weigert nog langer grijze auto’s te verkopen

Het is ons al jaren een doorn in het oog, de kleurloosheid van het Nederlandse wagenpark. Grijs, grijs, zwart, grijs, zilver, een enkele keer wit. Bah! Driewerf bah! Kies toch eens voor een échte kleur, mensen. Gelukkig maakt Fiat dat nu een stuk makkelijker, met zijn Operation No Grey.

Het Italiaanse merk kondigt aan geen grijze auto’s meer te leveren, beginnend met de elektrische Fiat 600e, die op 4 juli debuteert. Dat verklaart ook de publiciteitsstunt van laatst, waarin een 600e, met de topman van Fiat achter het stuur, in een vat met oranjerode verf werd gedunkt.

Fiat wil het merk van de kleuren worden

Fiat wil dat de afwezigheid van de kleur grijs iets typisch wordt voor zijn modellen en wil het merk van de kleuren worden. In een Youtube-video bekritiseert directeur Olivier Francois andere fabrikanten voor hun kleurkeuzes, maar geeft hij toe dat grijs erg gewild is en makkelijk verkoopt.

Nieuwe 600e is de opvolger van de 500X

De nieuwe Fiat 600e moet je min of meer zien als de opvolger van de 500X, een soort cross-overvariant van de elektrische 500e. Het model staat op het E-GMP-platform van Stellantis en heeft waarschijnlijk dezelfde onderhuidse techniek als de Jeep Avenger, Opel Mokka-e en Peugeot e-2008.

Fiat laat onverwachts een nieuw model zien: dit is de 600e

Uitgerust met bekende Stellantis-aandrijflijn

Dat betekent dat hij is uitgerust met de Stellantis-aandrijflijn, waarmee we al in meer dan tien modellen hebben kennisgemaakt, met een 156 pk sterke elektromotor en een 54 kWh-batterij. De range van de 600e zal waarschijnlijk iets boven de 400 kilometer liggen. Snelladen gaat met 100 kW.

Ook Fiat gaat strijd aan met Biro: dit is de Topolino

Ook met 1,2-liter benzinemotor op de markt?

Van de Jeep Avenger, Opel Mokka en Peugeot 2008 zijn ook brandstofmodellen, met een 1,2-liter driecilinder turbomotor. Het is vooralsnog niet bekend of er van de Fiat 600 ook een benzineversie komt. Waarschijnlijk wel, maar dan misschien niet in Nederland, waar EV’s het goed doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.