Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 31 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Ferrari verwikkeld in rechtszaak met kleine Italiaanse liefdadigheidsinstelling

Ferrari is momenteel in een rechtszaak verwikkeld om de naam van hun eerste SUV: Purosangue. Die naam is namelijk al in gebruik door een kleine liefdadigheidsinstelling.

We weten dat ‘ie er gaat komen: de eerste SUV van Ferrari. Het merk heeft die auto, waar we nog bijna niets van hebben gezien, de naam Purosangue meegegeven. Die naam zorgt nu voor problemen, want de Italiaanse sportwagenfabrikant is nu in een rechtszaak verwikkeld met een kleine Italiaanse liefdadigheidsinstelling. Dat meldt de Financial Times.

Doping

‘Purosangue’ is Italiaans voor zoiets als ‘puur bloed’ of ‘volbloed’. Een liefdadigheidsinstelling die zich inzet tegen het gebruik van doping in de sportwereld, noemde zichzelf daarom in 2013 de Purosangue Foundation. Die organisatie heeft het woord als kledingmerk geregistreerd en zocht de afgelopen jaren contact met Ferrari om tot een overeenstemming over het gebruik van de naam te komen. Ferrari ging daar echter nooit op in en claimde dat de organisatie de laatste jaren de naam niet voldoende heeft gebruikt om de rechten te ontlenen. De Purosangue Foundation heeft daarom Ferrari’s gebruik van de naam gedwarsboomd door naar de rechter te stappen.

Alessandro Masetti is de advocaat die de liefdadigheidsinstelling bijstaat in de zaak en geeft al aan dat het ‘David tegen Goliath’ is. Volgens hem heeft de organisatie de naam Purosangue de laatste jaren altijd gebruikt. Zo heeft het in samenwerking met sportmerk Adidas sneakers en kleding onder de naam uitgebracht. Masetti laat weten dat de organisatie niet onder de indruk zal zijn van de grote autofabrikant. Het heeft volgens hem ‘genoeg bewijs’ om het tegendeel van Ferrari te bewijzen. “Waarom moeten we onze identiteit opgeven? Het is oneerlijk. Ferrari had het allemaal eerst moeten controleren voordat ze besloten de naam te gaan gebruiken”, zo legt Max Monteforte, een van de oprichters van de organisatie, uit. “We zijn een kleine organisatie dus het is lastig om onszelf te verdedigen, maar we doen belangrijk werk.”

2021

De Ferrari Purosangue, als de fabrikant de zaak wint, wordt de eerste SUV van het merk. De Italianen hebben zelf gemeld dat de auto pas in 2022 op de markt verschijnt, maar volgens onze bronnen verschijnt de auto al in 2021 op de markt. Verwacht wordt dat Ferrari de auto aan het eind van dit jaar onthult.

Op 5 maart wordt er in de rechtzaal van Bologna over bovenstaande kwestie gesproken. Ferrari heeft nog niet op de rechtszaak gereageerd.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.