Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 1 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Ferrari pakt Mansory succesvol aan

Zou jij de Ferrari FXX K en de 488 GTB met het 4XX-pakket van Mansory door elkaar halen? Ja of nee, het Europese Hof heeft zich inmiddels uitgesproken over de verwantschap van de Italiaanse sportwagens.

Ferrari is als aanklager in het gelijk gesteld. Ook het Europese Hof, dat de zaak na een rechtszaak in Duitsland overnam, is van mening dat de ontwerpafdeling van Mansory teveel naar de Ferrari FXX K heeft gekeken. Hoewel het ontwerp van het Mansory 4XX-pakket van de Ferrari 488 nog geen FXX K maakt, is het design van de Duitse tuner te nadrukkelijk geïnspireerd op dat van Ferrari’s supercar. Reden voor het Europese Hof om Mansory te berechten.

Ferrari FXX K

V-vormige neus

Het Europese Hof geeft aan dat de twee modellen weliswaar niet identiek zijn, maar gekeken naar de onderdelen die bijdragen aan de bijzondere uitstraling van de FXX K is er wel degelijk sprake van kopieergedrag. Het gaat voornamelijk om de V-vormige voorzijde met voorklep en specifiek bumperdesign. En dat vindt het Europese Hof niet oké. Het Europese Hof stelde dat “een onderdeel kan worden beschouwd als een afzonderlijk onderdeel met modelrechten als het ‘een zichtbaar deel van het product of een complex product is, duidelijk gedefinieerd door bepaalde lijnen, contouren, kleuren, vormen of textuur’.”

De uitspraak van het Europese Hof kan wel eens resulteren in meerdere rechtszaken, aangezien er nu een oordeel is uitgesproken over de rechten op specifieke details.

Ferrari FXX K
Ferrari FXX K

Merchandising

De advocaten van Ferrari beschermen het merk en diens erfgoed. Iedereen die de merk- en beeldrechten van de Formule 1-renstal en sportwagenbouwer schendt, wordt keihard aangepakt. Het leger aan controleurs lijkt de complete wereld af te struinen om alles wat officieel Ferrari is, te beschermen. Voor de merchandising verstrekt Ferrari licenties, zodat wanneer een bedrijf Ferrari-kleding of -schaalmodellen namaakt, de licentiehouder de partij aanpakt. Dat scheelt Ferrari advocaatkosten en rechtszaken.

Mansory 4XX
Mansory 4XX

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.