Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 27 aug 2019
Leestijd: 1 minuut

Ferdinand Piëch, oud-Volkswagen-topman, overleden

De man die Volkswagen groot maakte is afgelopen zondagavond overleden. Ferdinand Piëch overleed op 82-jarige leeftijd in het ziekenhuis nadat hij onwel was geworden.

Ferdinand Piech

Het Volkswagen-icoon Ferdinand Piech is overleden. Dit bevestigt de familie tegenover de Duitse krant Handelsblatt. De 82-jarige zou na een bezoek aan een restaurant onwel geworden zijn waarna hij naar het ziekenhuis werd gebracht. Kort daarna overleed hij in bijzijn van zijn vrouw.

Volkswagen

Piëch wordt gezien als de man die Volkswagen tot het grote merk heeft gemaakt dat het nu is. Hij werd in 1937 geboren als kleinzoon van Ferdinand Porsche en ging in 1963 aan de slag bij het bedrijf van zijn grootvader. In 1972 stapte hij over naar Audi, waar hij doorgroeide tot bestuursvoorzitter in 1988. Daar veranderde hij Audi in een merk in een hogere prijsklasse. Vijf jaar later mocht hij aantreden als bestuursvoorzitter van Volkswagen AG. Daar werd hij in 2002 president-commissaris tot hij in 2015 opstapte. Vermoedelijk kwam dat door een interne machtsstrijd met het dieselschandaal als oorzaak.

Piech is onder andere verantwoordelijk voor de integratie van Seat en Skoda. Ook kocht hij zich in in het hogere segment van de autowereld door merken als Lamborghini, Bentley en Bugatti te kopen. Bij dat laatste merk schijnt hij ook nog de La Voiture Noire gekocht te hebben. Een eenmalige creatie van €16,7 miljoen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.