Coen Grutters
Coen Grutters Nieuws 8 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

BMW neemt X5 en X6 flink onder handen

Soms verschijnt er een facelift waarbij een microscoop nodig is om de verschillen te zien. Niet in het geval van de nieuwe BMW X5 en X6. Bij de dikke Duitsers werd zowel het interieur als exterieur flink onder handen genomen. Daarnaast worden ook nog eens andere motoren aangeboden.

Bijna vijf jaar na de introductie van de huidige generatie BMW X5, krijgt de SUV een facelift. Het is niet zo extreem als bij zijn grotere broer de X7, maar desalniettemin een duidelijke verandering.

Facelift BMW X5 versus pre-facelift BMW X5

De dubbele koplampen van onder andere de X7 blijven achterwege, maar de lampen van de nieuwe X5 zijn wel versmald. De binnenkant van deze lichtunits is ook anders vormgegeven. In het pre-faceliftmodel van de BMW X5 waren het nog zeshoekvormen, in het vernieuwde model zijn het scherpere hoeken.

Nieuwe BMW X5 X6 Facelift
Links het uitgaande model van de huidige generatie BMW X5, rechts de faceliftversie ervan. (Afbeelding: BMW)

Ook zijn er een andere voorbumpers op de vernieuwde X5 geplaatst. Verder heeft de grille een andere omlijsting, waardoor deze net wat meer opvalt. De achterlichten vallen overigens ook op. Terwijl de koplampen dunner zijn geworden, lijken de achterlichten juist dikker te zijn geworden. Of het er ook mooier op geworden is, is aan jou om te bepalen.

Nieuwe BMW X5 X6 Facelift
Links de achterkant van de pre-facelift X5, rechts de vernieuwde X5. (Afbeelding: BMW)

Het interieur van de nieuwe BMW X5 en X6 heeft ook enkele wijzigingen moeten ondergaan. Zo wordt voortaan ook in deze modellen het grote ‘BMW curved display’ gehesen. Hiermee verdwijnt de overkapping die het uitgaande model nog boven de digitale klokken had. Stiekem zijn het overigens nog altijd twee aparte schermen, vermomd als één.

Minder fysieke knoppen in de nieuwe BMW X5 en X6

Wat sommigen als nadeel zullen zien, is dat dit riante scherm een aantal fysieke knoppen heeft weggepest. Dat is niet het enige wat verdwijnt. Ook is de ‘schakelpook’ teruggebracht tot niets meer dan een kristallen schuifknopje. Het doet denken aan een iets chiquere versie van de transmissiehendel in de Volkswagen Golf.

Nieuwe BMW X5 X6 Facelift
De bovenste foto toont het interieur van de uitgaande versie van de BMW X5, de onderste foto toont dat van de vernieuwde X5. (Afbeelding: BMW)

We hadden het zojuist al even over de BMW X6. Deze meeste van deze wijzigingen, zoals de plattere koplampen, andere bumpers en het vernieuwde interieur, gelden ook voor de grondlegger van de SUV-coupés. De achterlichten van de nieuwe BMW X6 zijn echter wel hetzelfde gebleven.

Enkel nog hybrides

Een van de meest ingrijpende veranderingen is wellicht in het motorruim van de BMW te vinden. De X5 en X6 worden voortaan standaard met een 48V-hybridesysteem geleverd. Deze helpen de zes- of achtcilinder met 12 extra pk’s en maar liefst 200 extra Nm koppel. De elektromotor zit verwerkt in de versnellingsbak van de nieuwe achttrapsautomaat.

Fan van stekkeren? Dan zit je met de X5 plug-in hybride goed. Voortaan gaat deze niet meer als X5 xDrive45e, maar als xDrive50e door het leven. Het model levert nu 490 pk en maar liefst 700 Nm. Klinkt goed, zo’n plug-in hybride. Snel én duurzaam, toch? Helaas blijkt dat niet zo te zijn.

Nieuwe BMW X5 X6 Facelift
De nieuwe BMW X6 M60i. (Afbeelding: BMW)

Als Moeder Natuur er toch niet mee geholpen wordt, dan kan je net zo goed voor de nieuwe M60i gaan. De V8 met twee twin-scroll turbo’s levert nu (met hulp van de nieuwe elektromotor) 530 pk en 750 Nm koppel.

Koopwijzer: occasion BMW X6 (2008-2014)

Helaas kunnen we je nog niet vertellen wat de nieuwe X5 en X6 in Nederland gaan kosten. Wel is bekend dat de nieuwe modellen vanaf april in de showroom staan, klaar om uitgeleverd te worden. Tot die tijd kan je genieten van de foto’s hieronder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.