Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 17 jun 2021
Leestijd: 1 minuut

Fabrieken Audi en Volvo in België stilgelegd door chiptekort

De autofabrikanten Audi en Volvo hebben in België te kampen met verstoringen in de productie door het wereldwijde chiptekort in de auto-industrie. Bij de fabriek van het Duitse Audi in Brussel ligt de productie donderdag en vrijdag stil. Bij van het Zweedse Volvo in Gent wordt die volgende week platgelegd.

De Audi-fabriek in Brussel maakt voornamelijk de e-tron en e-tron Sportback. In Gent maakt Volvo voornamelijk de elektrische Recharge modellen. Samen zijn de fabrieken goed voor zo’n 9000 werknemers.

Chiptekort vertraagt half miljoen auto’s

Een woordvoerder van Audi in Brussel gaat ervan uit dat het aanbod aan chips de komende maanden onzeker blijft. Hij sluit verdere productie-aanpassingen dus niet uit. “Maar het lijkt erop dat het dieptepunt van de crisis bereikt is”, zegt hij. “We verwachten verbetering in de tweede helft van het jaar.”

Volgens de Europese brancheorganisatie voor autotoeleveranciers (CLEPA) hebben de chiptekorten wereldwijd de productie van een half miljoen auto’s vertraagd. De organisatie denkt dat de effecten van het tekort tot in 2022 merkbaar zullen zijn, al lijkt het ergste inmiddels achter de rug. CLEPA roept op tot een Europese oplossing voor het tekort. De Europese auto-industrie haalt volgens CLEPA 60 tot 70 procent van de benodigde chips uit China en Taiwan.

Chiptekort: Ford geeft onheilspellende prognose na sluiten fabrieken

Vooral oudere chips

Het chiptekort raakt de auto-industrie hard. Dit komt omdat voornamelijk wat minder moderne chips schaars zijn en in voertuigen vaak niet de meest cutting-edge chips gebruikt worden. Fabrikanten als Apple en Samsung gebruiken wel de laatste, nieuwe chips in smartphones en hebben dus minder last van het chiptekort. Naast de autoindustrie, zijn er momenteel ook fikse tekorten bij chips voor landbouwmachines en andere industriële apparaten. Ook die gebruiken niet altijd de laatste chips.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.