Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 5 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

Extra controles DS 4 na test Autovisie

PSA Peugeot Citroën voert momenteel extra controles uit in het productieproces van de DS 4 en Citroën C4 nadat de koppeling van een fonkelnieuwe DS 4 tijdens een Autovisie-test het begaf.

Infinit Q30 vs DS4 (1 van 79)

Tijdens de dubbeltest met de Infiniti Q30 (Autovisie Magazine 7) koppelde en ontkoppelde de splinternieuwe DS 4 1.6 BlueHDI met slechts enkele honderden kilometers op de teller niet meer en plotseling stroomde olie de voetruimte binnen. De auto kon niet meer rijden en moest worden weggesleept.

“Door de druk begaf de pedaalcilinder het, waarna de olie de voetruimte binnenstroomde”

Assemblage

Uit onderzoek van Citroën Nederland blijkt nu dat er ‘iets’ tijdens de assemblage van de motor met de bak in het hydraulisch circuit is terechtgekomen. De importeur heeft het euvel direct bij de fabrikant gemeld, waarna de controles in het productieproces zijn aangescherpt.

Infinit Q30 vs DS4 (14 van 79)

Hydraulisch circuit

“Helaas heb ik geen concrete melding over wat er nu exact in het hydraulisch systeem is geraakt”, legt de woordvoerster van Citroën Nederland aan Autovisie uit. “Voor wat betreft de controles, de motor en bak worden op een aparte lijn geassembleerd en dan als geheel in de auto gemonteerd gebracht met de auto. Het druklager (dat de monteurs op de testauto hebben vervangen, red.) van het hydraulisch circuit bevindt zich in de motor/versnellingsbak-combinatie. Op die componenten worden nu striktere controles uitgevoerd, terwijl binnen de DS4-productie ook de montage van de aandrijflijn nauwkeuriger wordt gecontroleerd. Bij andere modellen zijn er overigens geen klachten waargenomen op dit vlak.” De woordvoerster geeft aan dat het om een nieuw onderdeel gaat, dat sinds kort wordt toegepast. Op oudere types kan het probleem zich niet voordoen, stelt de fabrikant. De nu ingevoerde extra controles moeten voorkomen dat meerdere modellen met het euvel zullen kampen.

Infinit Q30 vs DS4 (17 van 79)

Remvloeistofreservoir

In het geval van de testauto was er een verstopping in het hydraulische circuit. Daardoor kon de koppelingspedaalcilinder, die zich in het interieur bevindt, de druk niet meer aan en lekte er olie de voetruimte binnen. Volgens Citroën komt de veiligheid niet in het geding wanneer het euvel optreedt. Ook niet wanneer er geremd dient te worden. “De gebruikte vloeistof voor de bediening van de koppeling komt vanuit het remvloeistofreservoir. Echter is dit zo ontwikkeld dat in het geval van lekkage er voldoende remvloeistof in het systeem blijft voor de bediening van de remmen”, aldus de woordvoerster.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.