Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 5 apr 2016

Wonderschone Buick Avista heeft geen prioriteit

Tijdens de onthulling kreeg Buick de handen op elkaar voor de schitterende concept car Avista. Wat een plaatje! Maar omdat de Chinese autokopers geen fans zijn van coupés heeft de ontwikkeling van een productieversie geen prioriteit. Sterker nog, hij komt waarschijnlijk helemaal niet.

2016 Buick Avista Concept

We horen het autobouwers zo vaak zeggen: “De pers kan een bepaald model mooi en geweldig vinden, maar zij rennen niet naar de dealer om er een te kopen.” Het verklaart waarom bepaalde modellen die door de media enthousiast worden ontvangen toch niet het productiestadium bereiken. Het gaat voor de heren autobouwers om de doelgroep. Als die te klein is of zich tegen het product keert, is er geen kansrijke business case.

Chinese clientèle

In het geval van de Buick Avista Concept laten de Chinese autokopers het afweten. Dat volk is geen liefhebber van coupés. En aangezien zij de grootste afnemer van de Buick-modellen is, heeft het Chinese publiek een bepalende stem in het productprogramma van Buick. Waarom heeft Buick dan een coupé op de North American International Auto Show 2016 gepresenteerd? Omdat de auto meer is dan een concept car voor een nieuwe coupé. Met het model toont de autobouwer aan welke designrichting het uit gaat. Volgens het autovakblad Automotive News bestaat er ook een vierdeurs Avista. Met dat conceptmodel heeft de ontwikkelingsafdeling gekeken hoe een sedanvariant met coupéstyling er uit ziet. Maar blijkbaar zijn ook de Chinese clientèle niet gecharmeerd van het ontwerp.

Geld verdienen

Mocht Buick de Avista uitbrengen, dan moeten de hoge ontwikkelingskosten met een klein verkoopvolume terugverdiend worden. Het concern investeert liever in producten voor de massa, waarmee een grote groep autokopers wordt aangesproken en veel geld verdiend kan worden. Maar weet dat de autobouwer van de Avista verschillende concept cars heeft gebouwd en dat doe je niet zonder reden. Naast het blauwe exemplaar dat op de NAIAS 2016 in Detroit debuteerde, stelde Buick op de NYIAS in New York een rode Avista voor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.