Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 29 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Externe commissie: ‘Nissan-baas Ghosn had veel te veel macht’

Voormalig Renault Nissan-baas Carlos Ghosn heeft de wet overtreden en financiële middelen van Nissan voor persoonlijk gebruik aangewend, aldus een externe commissie die de afgelopen drie maanden onderzoek deed. Ghosn had te veel macht, is de conclusie, en werd bij Nissan niet tegengesproken.

Fotocredit: Issei Kato/Reuters

Ghosn werd eind vorig jaar gearresteerd op het vliegveld van Tokio. Hij zou zijn inkomsten niet juist hebben gerapporteerd en Nissan financieel voor persoonlijke zaken hebben laten opdraaien. Ghosn heeft enkele maanden in de cel gezeten, maar werd recent op borgtocht vrijgelaten. Hij noemt de beschuldigingen tegen hem “een complot”.

Niemand kon Ghosn tegenspreken

Een externe commissie heeft onderzoek gedaan naar het schandaal. De uitkomst is dat Ghosn inderdaad de wet heeft overtreden en onrechtmatig gebruik heeft gemaakt van bedrijfsmiddelen. Volgens de commissie ligt de oorzaak bij de enorme concentratie van macht in Ghosn en de cultuur binnen Nissan “waarin niemand de heer Ghosn kon tegenspreken”. Ghosn werd gezien als “redder die Nissan van de afgrond heeft gered”.

Kritiek op topman Saikawa

De commissie heeft 38 aanbevelingen gedaan om de organisatiestructuur binnen Nissan te verbeteren. Eén daarvan is dat het topmanagement niet mag bestaan uit mensen die ook hoge posities hebben bij Renault of Mitsubishi. Nissan-topman Hiroto Saikawa wordt ook bekritiseerd. Hij zou het allemaal maar hebben laten gebeuren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.