Autovisie
Autovisie Nieuws 18 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Komt er een Gigafactory voor accu’s naar Nederland?

Eurocell, een fabrikant van batterijen, heeft zijn oogje op Nederland laten vallen. De Engels/Koreaanse onderneming wil zijn eerste Europese Gigafactory in Nederland bouwen. Het bedrijf geeft aan vergevorderde gesprekken met autoriteiten en de NOM investerings- en ontwikkelingsmaatschappij in Nederland te voeren.

Volgens Eurocell heeft Nederland de ambitie om Europa te leiden in de strijd tegen klimaatverandering. Dat speelt volgens het bedrijf een belangrijke rol om in dat land een fabriek neer te zetten. Het is de bedoeling dat er in 2025 een fabriek staat. De verwachte capaciteit bedraagt meer dan 40 miljoen batterijcellen per jaar. Daartoe gaat Eurocell omgerekend 800 miljoen euro investeren. Eurocell geeft aan dat de investeringspot echter twee miljard euro groot is.

Meer dan 40 miljoen cellen per jaar in Nederlandse Gigafactory

Eurocell is naar eigen zeggen van plan zijn “nieuwe Gigafactory in twee fasen te bouwen en al in 2025 de volledige capaciteit te bereiken. De eerste fase zal begin 2023 geavanceerde batterijcellen op grote schaal produceren voor bestaande Europese klanten. De tweede fase, mogelijk op dezelfde locatie, zal tegen 2025 in staat zijn om meer dan 40 miljoen cellen per jaar te produceren.”

Volvo, Hybride
(Afbeelding: Volvo)

De Gigafactory vertegenwoordigt een initiële investering van 800 miljoen euro, oplopend tot twee miljard euro in 2028, zo geeft de onderneming aan. De snelle investering is noodzakelijk om de snelgroeiende markt voor energieopslag in Europa te ondersteunen. Volgens het bedrijf zal de fabriek honderden directe en indirecte banen creëren. Waar in Nederland de fabriek zou moeten komen te staan, is niet bekend gemaakt.

Accufabriek in Europa

Nick Clay, Chief Commercial Officer, Eurocell EMEA: “Nederland schetst in zijn klimaatbeleid zijn ambitie om Europa te leiden in de strijd tegen de opwarming van de aarde met een alomvattende strategie om de uitstoot in alle sectoren te verminderen. Met snelle uitbreidingsplannen in Europa wordt Eurocell aangemoedigd door de positieve betrokkenheid die we de afgelopen maanden hebben gehad met zowel de Nederlandse overheid als de NOM-investerings- en ontwikkelingsorganisatie voor Noord-Nederland. Nu we de laatste fase van de besprekingen ingaan, hebben we er vertrouwen in dat we in de nabije toekomst de exacte locatie van onze eerste Europese Gigafactory kunnen bevestigen.”

Video: batterijwisselstation Nio

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.