Autovisie
Autovisie Nieuws 6 jun 2016
Leestijd: 2 minuten

Voor en door verzamelaars; autodocumentatie beurs Vught

Ontelbare folders, instructieboekjes, testverslagen, jaarboeken, maar ook posters, vignetten, persmappen, ansichtkaarten en stickers waren uitgestald op de vele tientallen tafels tijdens “The automotive literature event of the Netherlands”. Deze autodocumentatie beurs vond afgelopen zaterdag plaats in Vught.

The automotive literature event of the Netherlands in Vught

En dat al sinds 1995, twee keer per jaar. Fred Korthals, zelf ook verzamelaar van autofolders is de organisator. Hij snapt als geen ander dat wat hier te zien is genieten is voor liefhebbers, terwijl het grote publiek het vaak slechts als papier ziet. De beurs ontstond ooit omdat Fred in het ruime beursaanbod voor auto’s geen beurs voor verzamelaars van autodocumentatie vond.

Honderden euro’s

Hoe ziet de echte verzamelaar er eigenlijk uit? Wel, volgens Fred Korthals en onze eigen waarneming zijn het voor 95 procent mannen, maar heel, heel soms zit er ook enkele vrouw tussen. Bovendien is de oudere generatie duidelijk beter vertegenwoordigd dan de jongere, die geeft het geld liever uit aan een nieuwe tablet of mobiele telefoon. Folderverzamelaars geven soms dezelfde bedragen, vele honderden euro’s dus, uit voor echt exclusief en ook oud materiaal. De liefhebbers weten wat ze waard zijn want ze praten elkaar echt bij op de beurs en houden elkaar op de hoogte over hun nieuwste aanwinsten en hun zoektocht naar materiaal. Wat dat betreft houdt het nooit op; iedereen heeft bovendien zijn eigen specialisatie of voorkeur. Sommigen verzamelen bijvoorbeeld alle wereldtalen terwijl andere zich toeleggen op de uitgaven van speciale edities van modellen.

‘Papier blijft ook in de tijd van de digitale folder’

Volgens Fred hoeft de liefhebber door de toenemende digitalisering nog niet te vrezen voor het einde van de autofolder. Het blijft immers een mooie afsluiting van een verkoopgesprek in de showroom. Gewoon om thuis nog eens alle details door te nemen of voor op de koffietafel natuurlijk. Maar de trend is wel dat verzamelaars via het internet contact met elkaar leggen of zich uitsluitend richten op het verzamelen van brochures in digitale vorm.  “Maar er gaat natuurlijk niets boven het gevoel van echt papier en de geur daarvan, net zoals een virtuele proefrit de geur van een auto-interieur niet kan vervangen” sluit Fred lachend af.

De volgende editie van de beurs vindt plaats op zaterdag 7 januari 2017 in Vught.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.