Autovisie
Autovisie Nieuws 27 apr 2021

Emira is Lotus’ laatste benzinemodel

Pas op 6 juli trekt Lotus officieel het doek van zijn nieuwe sportwagen, maar de Engelsen verklappen reeds de naam van het kakelverse model. Hij draagt de naam Emira. Hoewel de Emira het startpunt van een nieuwe sportwagen vormt, is het tegelijkertijd tevens een einde van een tijdperk.

Lotus kondigde eerder dit jaar aan afscheid te nemen van de Elise, Exige en Evora. De drie sportwagens kunnen na een zeer lange geschiedenis binnen Lotus met pensioen. Treurig nieuws, maar de Engelsen moeten verder. In de afgelopen tien jaar zijn al vele pogingen ondernomen om nieuwe modellen te introduceren en Lotus door middel van productiegroei te wapenen voor de toekomst. Van al die plannen kwam niets terecht. De huidige eigenaar lijkt het allemaal wel op de rit te krijgen, maar Lotus maakt nu dan ook deel uit van het mega-concern Geely waartoe ook onder andere Volvo en Polestar behoren.

Dit zijn potentiële namen voor de nieuwe Lotus-modellen

Relatie met Alpine

Toch pakt Geely de handschoen niet alleen op. Er is voor Lotus een samenwerkingsverband aangegaan en wel met Alpine van Renault. Ten tweede maal zoekt Renault een partner om Alpine een toekomst te geven. De bestaande A110 komt voort uit een weliswaar mislukte en dus kortstondige samenwerking met Caterham. De volgende generatie sportwagens van Alpine komt er samen met Lotus.

Laatste benzinemodel

De Emira mag dan splinternieuw zijn en de weg voor de toekomst van het legendarische Lotus plaveien, hij vormt direct ook het einde van de verbrandingsmotor in een Lotus-model. Alpine en Lotus zijn overeengekomen een elektrische sportwagenfamilie uit te brengen. De Emira valt daar buiten en de lancering van de nieuweling betekent dan ook dat het de laatste Lotus met een conventionele verbrandingsmotor is. Wat voor aandrijflijn de boreling krijgt, zegt het merk nog niet. Vast staat dat er meerdere opties beschikbaar komen. Alle modellen die na de Emira verschijnen, krijgen sowieso een elektromotor en accupakket. Verdere details maakt Lotus op 6 juli bekend.

Morsecode

De naam Emira -spreek uit als e-meer-a’ volgens Lotus- stond tot voor kort te boek als Type 131, een verwijzing naar de interne ontwikkelingscode. De fabrikant toonde onlangs een video op zijn social media-kanalen. Daarin was de naam Emira reeds verwerkt. Je moest er echter wel morsecode voor kennen, want middels de piepjes had de autobouwer de naam in de video verstopt. Voor wie de link tussen Lotus en morsecode zoekt, de dag waarop de autobouwer de naam Emira aankondigt valt samen met de geboortedag van Sammuel Morse, de bedenker van de morsecode.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.