Autovisie
Autovisie Nieuws 27 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Mijlpaal Audi E-tron helemaal niet bijzonder voor Audi Brussel

In de jaren vóór 2018 was het niet zo bijzonder dat de Belgische Audi-fabriek in Brussel het honderdduizendste exemplaar vervaardigde. De fabriek bouwde jaarlijks meer dan 100.000 auto’s. Maar sinds in Brussel louter de E-tron wordt gemaakt, is een dergelijk productievolume wel een mijlpaal.

De 100.000e Audi E-tron en daar valt dan ook de E-tron Sportback onder. Het is een mijlpaal voor de fabriek. Enkele jaren geleden gooide de Duitse autobouwer het roer voor de fabriek om. De bouw van de A1 verdween en de Belgische faciliteit kreeg er het puur elektrisch aangedreven E-tron-model voor terug. Jaarlijkse productiecijfers die mijlenver uit elkaar liggen. In 2018 werd begonnen met de lancering van de elektro-Audi. Na een valse start met uitstel van de productie en marktintroductie verlieten dan toch eind 2018 de eerste units de fabriekspoort.

Review: Audi e-Tron (2019)

Sportback-variant erbij

Met de E-tron introduceerde Audi zijn eerste volledig elektrische volumemodel. De fabrikant ontwikkelde het type als vijfpersoons SUV, maar na aandringen van onder andere de designbaas Mark Lichte verscheen er ook een dynamischer gelijnde Sportback-variant. Het duo kreeg inmiddels nakomingen in de vorm van de E-tron GT en Q4 E-tron, maar die sportsedan en SUV komen uit andere fabrieken rollen. België concentreert zich op de E-tron en E-tron Sportback. Audi e-tron

Aanvoerder in Noorwegen

Audi liet begin april weten dat het op dat moment 80.000 stuks van de E-tron had verkocht. Daarvan gingen er in 2020 zo’n 47.000 stuks de weg op, een toename van 80% ten opzichte van het 2019-resultaat. In Noorwegen was de Audi E-tron ongekend populair. De elektrische SUV voerde in het Scandinavische land de verkoopranglijst aan. Niet alleen de lijst met elektromodellen, ook de overalllijst met ook benzinemodellen. In zijn thuisland België was de E-tron de op een na best verkochte elektro-auto (1.253 exemplaren). Het bewuste exemplaar met productienummer 100.000 is toevalligerwijs ook voor een Belgische koper. De persoon bestelde een Daytona-grijze Audi e-Tron 55 Quattro S Line.

Audi Q6 E-tron wordt broertje van elektrische Porsche Macan

Audi A6 E-tron laat zich twee jaar te vroeg zien

In Nederland registreerde Audi afgelopen jaar 3.764 exemplaren, een kleine daling ten opzichte van 2019 toen er 4.061 stuks een kenteken kregen. Opvallend detail, het gros van de afzet werd in zowel 2019 als in 2020 in december geregistreerd. In 2019 was dat 74% van de registraties, in 2020 nog altijd 60%!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.