Autovisie
Autovisie Nieuws 11 jul 2016

‘Elektrische weg’ open in Zweden

Een stuk snelweg in de buurt van de Zweedse stad Gävle is omgedoopt tot ‘E-Way’. Boven de weg zijn bovenleidingen geplaatst, zoals op het spoor. Op deze manier kunnen omgebouwde trucks het stuk volledig elektrisch rijden.

Pantograaf

Het dak van de cabine kan openklappen. Eronder zit de pantograaf die omhoog kan komen en zo met de bovenleiding kan verbinden. Het idee wordt natuurlijk al jarenlang toegepast voor trams, treinen en bussen, maar dit is de eerste keer dat het ook voor vrachtwagens wordt gebruikt. In Zweden lopen meerdere experimenten met elektrische wegen, waaronder een voor auto’s. Een pantograaf zoals bij de trucks gaat niet werken, dus wordt er gekeken naar een techniek van inductieladen terwijl je rijdt. Een aansluiting met connectoren op de grond is te gevaarlijk, bovendien zouden auto’s dan precies in een spoor moeten rijden, anders wordt de aansluiting te groot.

Trucks

De Scania’s worden omgebouwd om op de elektrische weg te kunnen rijden. De verbrandingsmotor wordt volledig uitgeschakeld, aangezien de truck genoeg stroom krijgt voor de elektromotor. De Scania heeft ook een klein accupakket van 5 kWh, dat gebruikt kan worden om ongeveer drie kilometer elektrisch te rijden. Zo kan de truck ook buiten de baan even elektrisch rijden, maar kan hij ook overschakelen op zijn dieselmotor.

Proef

De ‘elektrische weg’ is op dit moment nog maar een stuk van twee kilometer. Het dient echt als proef om te kijken of de uitstoot van voertuigen op snelwegen zo omlaag te brengen is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Elektrische weg’ open in Zweden
Sluiten