Bart Oostvogels
Bart Oostvogels Nieuws 5 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

Elektrische Batmobile: Faraday Future FFZero1

Het Amerikaanse technologiebedrijf Faraday Future heeft grootse plannen om een gamma met elektrische modellen te introduceren. Om het publiek alvast op te warmen presenteert het merk deze spectaculaire FFZero1 met een bizarre hoeveelheid elektropower.

De FFZero1 kan zo dienen als nieuwe Batmobile. Faraday Future voorziet de supercar namelijk van uitbundige styling. Volgens de makers is dat puur om de aandacht te trekken. De daadwerkelijke tegenhanger van de Model S gaat er anders uitzien. De FFZero1 is gemaakt van koolstofvezel en biedt plaats aan slechts één persoon. Het vermogen van de vier elektromotoren (in ieder wiel een) komt uit op meer dan 1.000 pk. Daarmee moet de FFZero1 in minder dan drie tellen naar honderd km/h kunnen sprinten. De topsnelheid bedraagt 360 km/h. Belangrijkste element van het studiemodel is het Variable Platform Architecture (VPA) gedoopte platform waarop de productiemodellen komen te staan. Dit platform is geschikt voor één tot drie elektromotoren en voor- achter-, of vierwielaandrijving.

“De FFZero1 kan zo dienen als nieuwe Batmobile”

In alle gevallen wordt het accupakket centaal in het onderstel gepositioneerd. Faraday Future kiest niet voor één grote batterij, maar voor verschillende aan elkaar geschakelde batterijen. Die zijn volgens de makers makkelijker te vervangen. De ontwikkelaar van deze batterijen, Porter Harris, heeft Faraday Future overigens alweer verlaten. Reden? Onbekend.


Achter Faraday Future zit de Chinese geldschieter Jia Yueting, oprichter en topman van Leshi Television; een populaire Chinese videosite. Faraday Future komt allereerst met een volledig elektrisch model met een 98 kWh batterij. In totaal heeft het bedrijf zeven elektrische modellen in petto. Faraday Future hoopt niet alleen geld te verdienen met het verkopen van de auto’s, maar ook door het aanbieden van verschillende connectiviteits- en autonome functies. Eigenaren kunnen abonnementen nemen op verschillende diensten voor onderweg.

“In totaal heeft Faraday Future zeven modellen in de planning staan”

Alle zeven modellen worden straks in een nieuwe fabriek in Clark County’s APEX Industrial Park gebouwd. De fabriek kost 1 miljard dollar. Wanneer de constructie van de fabriek afgerond moet zijn, is nog duidelijk. In ieder geval voor 2017, want in dat jaar moet de eerste auto van het bedrijf op de markt komen. Als alle fabrieksdeuren eenmaal geopend zijn, biedt de faciliteit werkgelegenheid aan in totaal 4.500 mensen. Momenteel heeft het bedrijf al diverse voormalig werknemers van Tesla, BMW en Volvo in dienst om alle plannen te realiseren.

De FFZero1 beleeft zijn debuut tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas.

https://www.youtube.com/watch?v=O4VtHrFxxbc

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.