Bart Oostvogels
Bart Oostvogels Autovisie vlog 5 jan 2016
Leestijd: 3 minuten

Nieuwe Mercedes-Benz E-Klasse vanuit alle hoeken

De gloednieuwe Mercedes-Benz E-Klasse past qua vormgeving precies tussen de C-Klasse en S-Klasse in. Ten opzichte van de C en S vraagt de E-Klasse door de komst van diverse nieuwe hulpsystemen nog minder van de bestuurder. Je hoeft vrijwel niets meer zelf te doen.

De basis van de nieuwe E-Klasse wordt gevormd door de MRA-bodemsectie (modulair achterwielaangedreven platform). Ten opzichte van de huidige E-Klasse wordt het nieuwe model fractioneel langer. Naast achterwielaandrijvers komen er ook vierwielaangedreven types. Op het programma staan onder meer de E 200 (183 pk), E 220 d (195 pk) en een E 350 e (plug-in hybride met 279 pk). Ook een E 400 met 333 pk gaat er komen. Vervolgens komt er nog een instapdiesel en een dieselmotor boven de E 220 d. Uiteraard ontbreekt een sportieve AMG-uitmonstering niet. Mercedes-Benz levert niet direct alle motoren om zo de fabriek niet te zwaar te belasten.

“De E-Klasse kan zelfstandig in of uit een parkeervak rijden”

Hulpmidellen heeft de E-Klasse genoeg. Zo kan de E-Klasserijder met een speciale telefoon-app de auto ontgrendelen, hem afsluiten of zelfs volautomatisch in of uit een parkeervak laten rijden. In dat laatste geval dient de bestuurder op zijn of haar telefoonscherm een draaiende beweging te maken. Parkeersensoren weerhouden de auto van een botsing.

Verder heeft de E-Klasse Speed Limit Pilot: een snelheidsbegrenzer die de geldende maximumsnelheid respecteert. Het systeem weet hoe hard er gereden mag worden door naar verkeersborden te kijken en gegevens van het navigatiesysteem te gebruiken. Ook Active Brake Assist is aanwezig en staat de bestuurder bij in kritieke situaties wanneer het remsysteem wordt gebruikt. De techniek vergroot niet alleen de remdruk als de chauffeur te zacht remt, de elektronica kan ook volautomatisch remmen wanneer bijvoorbeeld een file, kruisend verkeer of voetgangers op de weg voor de E-Klasse worden waargenomen. Met Steer Pilot wordt de auto tot snelheden van 130 km/h tussen de wegbelijning gehouden. Voorts functioneert de afstandsregelaar nu ook bij snelheden tot 200 km/h. Het systeem houdt automatisch afstand tot de voorligger, stuurt in (flauwe) bochten geheel zelf en remt ook volautomatisch. Mercedes-Benz installeert eveneens een systeem dat de bestuurder helpt tijdens het inhalen van andere voertuigen. Het systeem heet Active Lane Change Assist en functioneert door middel van radars en camera’s.

“Mercedes maakt een flinke moderniseringsslag wat betreft de bediening van het multimediasysteem”

Autovisie mocht tijdens een sneak preview in Stuttgart al het interieur van de nieuwe E-Klasse ervaren. Mercedes-Benz maakt met de nieuwe generatie E-Klasse een flinke moderniseringsslag wat betreft de bediening van het multimediasysteem, zo bleek uit deze preview.

De E-Klasse krijgt standaard een losstaand display op de middenconsole en twee analoge klokken maar daartussen een display. Wie voor het optionele Comand Online-systeem gaat, krijgt de interieurbeleving zoals Mercedes-Benz hem bedoeld heeft. Belangrijkste eyecatchers van het Comand Online-systeem zijn twee 31,2 cm brede Full HD-displays (géén touchscreens). De twee schermen zijn in het dashboarddesign geïntegreerd en aan elkaar verbonden via een glazen paneel zodat optisch één geheel ontstaat.

Het bedienen van het systeem kan op diverse manieren. Helemaal nieuw zijn de touch-control toetsen in de spaken van het stuurwiel, waarmee je via swipebewegingen door de menu’s bladert. Met een drukbeweging wordt de gewenste functie geselecteerd. De swipetoetsen zijn standaard aanwezig in de E-Klasse. “Voordeel van deze touch-control knoppen is dat de bestuurder zijn of haar handen niet van het stuurwiel hoeft te halen”, zegt Gerd Schoettke, projectleider van het E-Klasse-interieur. “Omdat E-Klasse-kopers jong en oud zijn, moeten we er rekening mee houden dat niet iedereen gewend is aan deze bediening. Daarom zijn er ook normale druktoetsen op het dashboard en een touchpad op de middentunnel aanwezig.”

Generatie vijf luistert naar de interne codenaam W213. De huidige generatie heeft de codenaam W212 en wordt sinds 2009 geleverd. Vanaf april staat de nieuwe E-Klasse in de Nederlandse showrooms. In een later stadium volgen nog de Estate, Coupé en Cabriolet. De Estate moet begin 2017 op de markt komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.