Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 5 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Elektrische auto waardevaster dan benzine of diesel

De elektrische auto gaat een mooie toekomst tegemoet. ING voorspelt namelijk dat dit soort voertuigen veel waardevaster zijn dan vergelijkbare auto’s met benzine- of dieselmotoren.

Tesla Model 3
(Afbeelding: Autovisie)

Vroeg of laten moeten we waarschijnlijk allemaal gaan geloven aan de elektrische auto. En dat is blijkbaar vooral fijn voor te portemonnee. De EV komt halverwege volgend jaar op een kantelpunt dat hij op langere termijn goedkoper is dan vergelijkbare brandstofverbranders. Nu komt daar extra goed nieuws bij, want economen van ING verwachten dat de volledig elektrische voertuigen ook nog eens heel erg waardevast zullen blijven.

Vraag en aanbod

De waardevastheid komt voornamelijk door simpele marktwerking van vraag en aanbod. In de aankomende jaren zal de vraag naar een tweedehands batterijkar alleen maar toenemen, maar het aanbod blijft relatief laag. In 2020 bestaat de verkoop van nieuwe auto’s voor 12,5% uit elektrische varianten. Dit terwijl een kwart van de occassionkopers in 2025 op zoek is naar een auto die op stroom rijdt.

Uiteindelijk vermoedt ING dat de waarde van een gemiddelde EV na 5 jaar rond de 40 tot 50%  blijft hangen. Voor benzine-auto’s geldt een percentage tussen 35 en 42,5. De dieselaars komen het slechts uit de voorspelling. Hun auto is na vijf jaar nog maar 27,5 tot 35% van de aanschafprijs waard.

400 kilometer

De economen bij ING denken dat de vraag naar elektrische auto’s vooral toeneemt omdat er steeds meer varianten komen met een bereik van 400 kilometer of meer. Daarmee verdwijnt de ‘range anxiety’ grotendeels. Daarnaast laden ze steeds sneller op en worden ze steeds betrouwbaarder door de verbetering in de techniek. Nog een pluspunt is de onderhoudsvriendelijkheid door minder bewegende onderdelen.

Max Erich, Sectoreconoom Automotive bij ING: “Er komen steeds meer volledig elektrische auto’s met een actieradius van zo’n 400 kilometer. Die worden nu vooral nieuw als auto van de zaak ingezet. Onderzoek onder consumenten wijst uit dat elektrische auto’s met zo’n actieradius ook over 5 jaar op de occasionmarkt populair zullen zijn. Die populariteit is goed voor de restwaarde.”

Overheid

Om dit alles nog een extra duwtje in de rug te geven, heeft de overheid eerder al aangekondigd om de aankoop van een elektrische occasion te willen stimuleren. Op welke manier dat gaat gebeuren is helaas nog niet duidelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.