Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 3 dec 2020
Leestijd: 1 minuut

Aantal elektrische auto’s in Nederland verdubbeld, dit is de populairste

Consumenten hebben in 2020 vaker voor een elektrische auto gekozen, onder meer vanwege een aanschafsubsidie. Dat constateert de ANWB. Het totale aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen steeg volgens de organisatie naar bijna 145.000, een verdubbeling ten opzichte van 2019. Volgens cijfers van de BOVAG ligt het aantal nog hoger en is de grens van 150.000 al doorbroken.

De toename van elektrisch rijden kent meerdere oorzaken, zo constateert de ANWB in een rapport. Zo sluit het huidige aanbod steeds beter aan bij de behoefte van de consument. Het aantal modellen in de prijsklasse tot 50.000 euro steeg van 22 naar 31. Ook nam de gemiddelde actieradius sterk toe en zijn de totale gebruikskosten inmiddels vergelijkbaar met die van een gemiddelde benzineauto.

Redenen om te kiezen voor elektrisch rijden

Verder is de snellaadinfrastructuur in Nederland fors vergroot. Het aantal Nederlanders dat overweegt binnen vijf jaar een elektrische auto aan te schaffen, steeg van 20 procent naar 26 procent. Hoewel er een subsidie is voor de aanschaf van een elektrische auto, is deze nog niet voor iedereen een haalbare optie. De aanschafprijs vormt nog altijd het grootste struikelblok.

De belangrijkste reden te kiezen voor een e-auto is het milieu (60 procent) gevolgd door ‘Nooit meer tanken’ (32 procent). Mensen worden ervan weerhouden vooral door de te hoge aanschafprijs (50 procent) en de lage actieradius (30 procent).

Lees ook: Vijf redenen waarom je (nog niet) moet investeren in een elektrische auto

Tesla Model 3 populairste elektrische auto

BOVAG zegt dat er al 153.000 elektrische auto’s in Nederland rondrijden, een verdubbeling in grofweg een jaar tijd. De organisatie weet dat de Tesla Model 3 het populairst is, gevolgd door de Tesla Model S en de Nissan Leaf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.