Autovisie
Autovisie Nieuws 15 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Eindelijk: de nieuwe BMW 8 Serie

De geschiedenis herhaalt zich. BMW introduceert een 8 Serie, zoals het ook eind jaren tachtig deed. En net als destijds neemt de 8 Serie de plaats in van de 6 Serie als sportieve coupé. De nieuwe generatie 8 Serie staat vanaf november bij de Nederlandse dealers.

BMW presenteerde al een studiemodel van de 8 Serie als coupé afgelopen jaar, en het concern trok afgelopen maart het doek van een 8 Gran Coupé. Nu, aan de vooravond van de 24-uursrace van Le Mans waar de Duitse autobouwer met een M8 GTE aan deelnemen, laat BMW de nieuwe luxueuze coupé als eerste uit de serie van drie varianten aan het publiek zien.

 Vierzitter

De Coupé-telg heeft een lengte van 4,84 meter gekregen. De breedte en hoogte reiken tot achtereenvolgens 1,90 en 1,34 meter. De waardes gelden voor de 840d. De M Performance-uitvoering M850i is een volle centimeter langer en heeft de daklijn 0,5 cm hoger liggen. Binnen deze afmetingen biedt de 8 Coupé ruimte aan vier personen en 420 liter aan bagage.

 Double bubble-dak

Voor het design heeft BMW voor de klassieke lijnvoering gekozen. De motorkap is tamelijk lang. De auto an sich oogt ook langgestrekt. Het dak, dat optioneel van koolstofvezel wordt vervaardigd, heeft de beroemde double bubble-vorm, alsof het een racedak is. De nieren in de grille zijn groter dan voorheen, zo lijkt het. Achter dat karakteristieke familiegezicht schuilt bij de marktintroductie naar keuze een 3,0 liter zescilinder dieselmotor of een 4,4 liter V8-benzinemotor. Laatstgenoemde is een nieuwe ontwikkeling. In vergelijking met zijn voorganger levert het blok 68 pk meer, wat het vermogen in de M850i op 530 pk brengt. Het koppel bedraagt 750 Nm. De trekkracht wordt met tussenkomst van een automatische versnellingsbak richting alle vier de wielen gestuurd.

 Vierwielaandrijving

Vierwielaandrijving is ook standaard op de 840d. De motor in deze versie produceert een vermogen van 320 pk en genereert een koppel van 680 Nm. De sprint van stilstand naar 100 km/h duurt 4,9 tellen, 1,2 seconden langer dan die met de 1890 kg zware M850i. voor beide motorversies is de topsnelheid 250 km/h.

 Familie

BMW zal de 8 Serie als Coupé, Cabriolet en als Gran Coupé uitbrengen. Van de productielijn komt eveneens een M8 met een dik 600 pk sterke V8-benzinemotor. In een later stadium komen meerdere benzine- en dieselversies.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.