Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 30 sep 2021
Leestijd: 1 minuut

Dit jaar even geen Duitse Opel Grandland meer

De Opel Grandland rolt dit jaar waarschijnlijk niet meer in Duitsland van de band. Opel heeft de faciliteit in Eisenach namelijk stilgezet.

De reden laat zich wel raden. Wegens chiptekorten kan Opel geen exemplaren van de Grandland X meer bouwen. Althans, in het Duitse Eisenach niet. Het model rolt ook in Sochaux van de band, en daar is de productie van de auto nog niet gestaakt.

Alternatief werk

Dat de problemen groot zijn, blijkt uit de datum die Opel plakt op het herstarten van de productielijn. Het verwacht de werkzaamheden voor de Grandland pas weer ‘begin 2022’ op te pakken. Dat betekent dat er tot die tijd voor zo’n 1300 mensen alternatief werk moet worden gezocht, aldus de fabrikant.

Afscheidsvideo van de Opel Grandland X Hybrid4 (2020)

Opel is uiteraard niet de enige fabrikant die onlangs weer tegen problemen aanliep. Audi sloot afgelopen week al de faciliteiten in Brussel en ook Volkswagen werkt in Wolfsburg momenteel met slechts één productielijn. Stellantis, waar Opel ook onderdeel van is, heeft dit jaar ook al meerdere faciliteiten moeten sluiten. Het bouwt dit jaar naar verwachting zo’n 1,4 miljoen auto’s minder dan gepland.

7,7 miljoen auto’s minder dan gepland

Dat is uiteraard allemaal het effect van het enorme chiptekort, dat ook de auto-industrie hard treft. Het Amerikaanse onderzoeks- en adviesbureau AlixPartners liet vorige week weten dat de complete sector naar verwachting zo’n 7,7 miljoen minder auto’s bouwt dan gepland. Dat zou neerkomen op een omzet verlies van ongeveer 180 miljard euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.