Autovisie
Autovisie Nieuws 22 dec 2015

Eerste prototype BMW M1 gevonden in schuur

Een curieuze vondst op veilingsite eBay. Een Duitser biedt het allereerste prototype van de BMW M1 uit 1977 te koop aan. De advertentie is wat vaag en de staat van de auto lijkt erbarmelijk, maar toch is er inmiddels al dik 80.000 dollar (ruim 73.000 euro) voor de M1 geboden.  

De advertentie vertelt ons dat dit zeldzame prototype dertig jaar in een stoffige schuur heeft gestaan en de bodykit van een M1 Procar heeft gekregen. Hij lijkt daarmee op de racewagens die tussen 1979 en 1980 die meereden in het BMW M1 Procar Championship. Standaard leverde de 3,5 liter zes-in-lijn van de M1 277 pk, maar in racetrim schopte hij het tot ruim 800 pk.

De aanbieder van deze BMW laat echter een aantal prangende vragen onbeantwoord. Is dit werkelijk een van de zeven prototypes die Lamborghini bouwde? Is er nog enige documentatie voor handen? En rijdt de auto nog? Ondanks de extreme zeldzaamheid van de auto vond de verkoper het niet nodig om meer dan twee kiekjes, die ook nog eens niet al te best zijn, van de buitenkant te schieten.

”Mocht het allemaal kloppen, dan is dit een historische vondst”

Er hangt door al deze factoren een geur van onbetrouwbaarheid rond de advertentie, maar de verkoper uit het Duitse Bad Aibling heeft tot nu toe een uitstekende beoordeling op eBay. Mocht het allemaal kloppen, dan is dit een historische vondst. De biedingen zullen in dat geval waarschijnlijk tientallen keren over de kop gaan. Een reguliere M1, waar er maar 453 van zijn gemaakt, ging deze maand bij veilinghuis Sotheby’s onder de hamer en bracht bijna een miljoen euro op.

1977-BMW-M1-E26-Prototype

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.