Autovisie
Autovisie Nieuws 1 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

‘Eerste EV Bentley gaat Jaguar I-Pace achterna’

Bentley is van plan om in 2025 met een volledig elektrische auto te komen. Qua vorm moet die de Jaguar I-Pace achterna gaan, maar het model van Bentley zou ‘radicaler’ zijn.

Dat weet het Britse Autocar te melden op basis van gesprekken met de Britse fabrikant. Die auto wordt geen volwaardige SUV, maar eerder een hoogpotige sedan. CEO Adrian Hallmark heeft al aan het medium door laten schemeren dat die auto overeenkomsten toont met de Jaguar I-Pace, maar wel ‘radicaler’ is. Bentley’s eerste EV wordt een model met een traditionele maar hogere sedanvorm, zodat er genoeg ruimte is voor het batterijpakket. Tegelijkertijd moet die auto relatief laag en zeer aerodynamisch zijn, om een acceptabel bereik mogelijk te maken.

Probleem

Want daar zit voor Bentley nu nog het grootste probleem: de batterijtechnologie is op dit moment nog niet genoeg ontwikkeld om een voor het merk acceptabele EV te maken. Hallmark heeft in een eerder stadium al aangegeven dat de technologie het nog niet toelaat om een luxe elektrische auto volgens Bentley-standaarden te bouwen, die daarnaast ook een acceptabel bereik heeft.

De autobouwer wacht daarom het liefst op productierijpe solid state batterijen, maar naar verwachting duurt die ontwikkeling nog wel tien jaar. Bentley is daarom van plan om in 2025 een zeer doorontwikkelde en lichtere lithium-ion batterij te gebruiken. Het zal de komende jaren flink in die ontwikkeling gaan investeren.

Ontwikkeling

“We verwachten dat de batterijtechnologie tegen die tijd flink is ontwikkeld”, zei Hallmark tegen Autocar. “Dan moet het mogelijk zijn om 300 tot 350 mijl (480 tot 560 kilometer, red.) op een volle accu, of vijf uur achter elkaar op de snelweg te rijden. We moeten zorgen dat we een zo gestroomlijnde auto kunnen leveren om er het maximale uit te kunnen halen.”

Bentley zal de komende jaren een aantal nieuwe aandrijflijnen presenteren. Van de Bentayga biedt het merk al een hybride-variant aan, over vier jaar zal van elke productlijn een stekkerversie bestaan. Voor de lange termijn werkt Bentley aan de brandstofcel, oftewel waterstof. Vorig jaar presenteerde het overigens al zijn tweede volledig elektrische auto, al betrof het toen de conceptcar EXP 100 GT. Die elegante Grand Tourer gaf een blik op de verre toekomst, 2035 om precies te zijn. De eerste elektro-auto van het merk was eveneens een studiemodel, de EXP 12 Speed 6e.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.