Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 6 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Eerbetoon: Max Verstappen racet dit weekend in bijzondere Red Bull

Max Verstappen rijdt komend weekeinde de Grote Prijs van Turkije in een grotendeels witte auto met rode accenten. Red Bull heeft de kleurstelling van de bolides van Verstappen en Sergio Pérez aangepast. Een ode aan motorleverancier Honda. De Japanse fabrikant vertrekt na dit seizoen uit de Formule 1.

Eigenlijk zou komend weekeinde de GP van Japan worden verreden, maar die race werd geschrapt vanwege de coronapandemie. Turkije heeft de plek van Japan op de kalender overgenomen. Red Bull besloot daarom de GP in Istanbul aan te grijpen om Honda alvast te bedanken voor de samenwerking.

Max Verstappen in kleurstelling Honda RA272

De auto’s van Verstappen en Pérez zijn in dezelfde kleuren gespoten als de Honda RA272 waarmee de Amerikaanse coureur Richie Ginther in 1965 in Mexico de eerste overwinning van het Japanse merk in de Formule 1 behaalde. “De kleuren van onze auto’s zijn een hommage aan de opzienbarende reis van Honda door de Formule 1”, zegt teambaas Christian Horner van Red Bull. “Hopelijk kunnen we onze fans weer een overwinning bezorgen in deze legendarische kleuren.”

AlphaTauri, het zusterteam van de Oostenrijkse renstal dat ook met Honda-motoren rijdt, heeft in Turkije op de achtervleugels in het Japans de tekst ‘bedankt’ staan. Red Bull en AlphaTauri (voorheen Toro Rosso) gebruiken de Japanse motoren sinds 2018.

Honda trekt zich terug uit Formule 1, Max Verstappen op zoek naar nieuwe motor

Overwinningen Honda in Formule 1

Honda stapte in de jaren vijftig voor het eerst in de Formule 1. Naast een eigen team voorzag de Japanse autobouwer liefst elf teams van zijn krachtbronnen, waaronder Williams, Lotus, McLaren, BAR, Jordan en Toro Rosso. Met de teams behaalde Honda zes constructeurstitels, die van 1986 tot en met 1991 op rij werden behaald. Honda voorzag in vijf gevallen de wereldkampioen de winnende motor, dit keer van 1987 tot en met 1991.

Drie generaties Honda Formule 1-auto’s. De 2006 Honda RA106 (L), 1988 McLaren Honda MP4/4 (M) en 1965 Honda RA272 (R). (Afbeelding: AFP/ Toshifumi Kitamura)

Het merk was betrokken bij 77 race-overwinningen en 194 podiumplaatsen. AlphaTauri-coureur Pierre Gasly was de laatste winnaar in een door Honda-aangedreven Formule 1-auto. Red Bull Racing-rijder Max Verstappen eindigde onlangs nog als tweede. Als onderdeel van Red Bull Racing wist Honda in twee seizoenen tot nu toe vier overwinningen te pakken. Tegelijkertijd viel de auto ook zes keer uit, wat niet per definitie de schuld van de aandrijflijnen is. Met AlphaTauri won Honda één maal en viel het 18 keer uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.