Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 22 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Duitsland is tegen verbod op verbrandingsmotoren per 2035

Als het aan de Europese Unie ligt, wordt er vanaf 2035 geen nieuwe auto met een verbrandingsmotor meer verkocht. De commissie en het parlement stemden daar onlangs mee in, maar Duitsland laat nu weten het niet eens te zijn met de plannen.

Hoewel het definitief klinkt, is het verbod op verbrandingsmotoren per 2035 dat nog zeker niet. De plannen zijn goedgekeurd door zowel de Europese commissie als het parlement, maar nu moeten er nog onderhandelingen met alle Europese lidstaten worden gevoerd. Als er met alle landen is gesproken, ontstaat er pas een definitieve beslissing omtrent het verbod op verbrandingsmotoren. En dus staat het nog niet vast dat de ICE per 2035 in de ban gaat. Duitsland is er bijvoorbeeld op tegen.

Verbod is verkeerd

Dat laat Christian Lindner, Minister van financiën in Duitsland, vandaag weten. Volgens Lindner “zullen er altijd niches voor verbrandingsmotoren blijven bestaan”. Een verbod op verbrandingsmotoren is volgens hem verkeerd en hij laat weten dat de regering niet zal instemmen met de Europese wetgeving. Met welk voorstel het land dan wél akkoord zou gaan, laat hij niet zeggen. Niet gek: zijn land moet immers nog onderhandelen met de Europese Unie.

Toch is het zo dat verschillende grote autofabrikanten in Duitsland al hebben aangegeven afscheid te nemen van de verbrandingsmotor. Niet per 2035, maar juist al veel eerder. Audi zal vanaf 2026 enkel nog nieuwe modellen introduceren die een volledig elektrische aandrijflijn hebben. Modellen die op dat moment zijn geïntroduceerd, blijven leverbaar. Tot 2033, want dan bouwt Audi diens laatste verbrandingsmotor.

BMW waarschuwt

Ook Mercedes-Benz heeft aangegeven vol-elektrisch te gaan. Eerder dan Audi, want het denkt in 2030 enkel nog elektrische auto’s te bouwen. Volkswagen stopt per 2035 met de verbrandingsmotor. Enkel BMW heeft nog niet aangegeven wanneer het louter nog elektrische modellen bouwt. De autofabrikant waarschuwt al langer voor een verbod op de verbrandingsmotor, omdat het ziet dat de ontwikkelingen in de wereld voor elektromobiliteit niet overal even snel gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.