Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 22 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Ook Mercedes-Benz (en AMG!) binnen afzienbare tijd volledig elektrisch

Het hoge woord is eruit bij Mercedes-Benz: het merk gaat volledig elektrisch. Elke auto van de Duitse autobouwer is vanaf 2030 elektrisch.

Dat Mercedes-Benz volledig elektrisch gaat is geen verrassing, want het is (op dit moment) de enige manier om je toekomst veilig te stellen. Maar waar de ceo vanochtend nog schreef enkel ‘klaar te zijn’ voor een verbrandingsloze toekomst, heeft de fabrikant inmiddels een datum op het onoverkomelijke omslagpunt geplakt. Vanaf 2030 is namelijk elke Mercedes-Benz elektrisch, alhoewel de autobouwer nu zelf spreekt over ‘het einde van het decennium’.

Niet de eerste

Daarmee is Mercedes-Benz natuurlijk niet uniek, want meerdere fabrikanten gingen de Duitsers al voor. Jaguar is vanaf 2025 ‘all in’, terwijl merken als Volvo, Bentley en Mini ook al hebben aangegeven per 2030 enkel nog elektro-auto’s te bouwen.

Mercedes-EQ, EQB
Mercede-Benz EQB

Groot nieuws zit er vooral in de befaamde AMG-divisie van Mercedes-Benz, want ook de performance modellen krijgen een volledig elektrische aandrijflijn. Hoe dat er precies uit gaat zien is nog onduidelijk, feit is wel dat ze in de basis op hetzelfde elektroplatform als reguliere modellen worden gebouwd.

Nieuwe platforms

Vanaf 2025 introduceert Mercedes-Benz namelijk een nieuw platform onder de noemer MB.EA, dat staat voor de zeer creatief genoemde Mercedes-Benz Electric Architecture. De fabrikant spreekt zelf over drie verschillende platformen voor de drie verschillende divisies (personenauto’s, commerciële voertuigen en AMG-modellen), maar geeft ook aan dat 90 procent van de auto’s gebruik zullen maken van het in de basis zelfde elektroplatform. Uiteraard is de elektrobasis volledig modulair, en dus te gebruiken in alle maten en segmenten.

Peter Gillis, Massa is Kassa, Mercedes-AMG GT Black Series
Mercedes-AMG GT Black Series

Uiteraard moeten de elektromodellen van de AMG-divisie op het gebied van prestaties wel uitblinken. En dus werkt Mercedes-Benz nu met het Britse YASA aan nieuwe elektromotoren die het prestatiepotentieel van EV’s flink moeten vergroten.

Einde brandstofmotoren

2025 wordt dus een belangrijk jaar voor Mercedes-Benz. Ook omdat het vanaf dat moment geen nieuwe architecturen voor conventionele brandstofauto’s meer ontwikkelt. Alle techniek die vanaf dat moment nieuw op de markt verschijnt, is enkel bedoeld voor elektromodellen. Auto’s met een verbrandingsmotor blijven dan nog in leven, maar maken dus gebruik van de technologie die tot en met het jaar 2025 is ontwikkeld.

C-Klasse gaat ook elektrisch en krijgt een nieuwe bodemsectie

In de komende anderhalf jaar presenteert Mercedes-Benz in ieder geval al acht nieuwe elektromodellen, waarvan de GLB er eentje is. Ook staat een elektrische C-Klasse op het programma, al is het niet duidelijk of dat model al snel verschijnt. De huidige en gloednieuwe versie staat namelijk op een platform dat een volledig elektrische aandrijflijn nog niet mogelijk maakt. Volgens Mercedes-Benz past een plug-in hybride aandrijflijn beter bij dat model.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.